Stiri si noutati

Investitiile necesare in sistemul energetic romanesc pana in 2010 sunt estimate la circa 10 miliarde euro

“”>O suma de circa 10 miliarde euro este estimata a fi investita pana in 2010 pentru modernizarea sistemului energetic romanesc, au aratat, luni, intr-o conferinta pe probleme de energie, reprezentanti ai institutiilor de profil.
In prezent, peste 60 la suta din capacitatea instalata in Romania este in centrale termice, in timp ce 35 la suta reprezinta centrale hidroelectrice.
Cele mai ridicate costuri de producere a energiei in Romania sunt inregistrate in centralele termice care utilizeaza pacura (circa 64 euro/MWh), iar cele mai scazute sunt inregistrate de centralele hidro (20 euro/MWh), acestea din urma fiind amortizate prin investitii.
In prezent, pentru fiecare MWh tranzitat prin Romania sunt necesari circa 10 euro, iar costurile de operare reprezinta circa 45 la suta. In Romania exista opt filiale de distributie a energiei, patru dintre acestea fiind deja privatizate.
In Romania pretul energiei electrice la consumatorii casnici este de circa 80 euro/MWh, tariful specific de distributie a energiei fiind undeva intre 29 si 37 euro. Cel mai ridicat pret al energiei electrice din Europa este in Cipru – de 250 euro/MWh, iar cel mai scazut este in Malta, de 50 euro/MWh.
In prezent, peste 70 la suta dintre instalatiile de la Termoelectrica au circa 30 ani vechime, iar costurile de exploatare sunt din ce in mai ridicate.
Costul de productie al energiei este in prezent de 40 euro/MWh, iar desulfurarile care vor trebui efectuate in centralele termice in urmatorii ani dupa aderare vor duce la majorarea costurilor de productie cu circa 5 euro/MWh.
Cei prezenti la seminar au evidentiat ca, spre deosebire de alte tari din Europa, in Romania pretul energiei la consumatorii casnici este mai mic decat cel din Europa, in timp ce pretul la consumatorii industriali este mai mare, ceea ce duce la necompetitivitate in sector.
Totodata, a fost reiterata necesitatea introducerii tarifului binom in abonamentele la gaze naturale si energie termica. In prezent, in Romania tariful binom este utilizat numai pentru energia electrica.
In privinta optarii pentru centralele de apartamente ca o solutie alternativa la sistemul centralizat de incalzire, parerile sunt impartite. Reprezentanta Ambasadei Elvetiei, Marinela Ivan, a aratat ca blocurile de locuinte existente in Romania construite pana in anii 1990 nu indeplinesc din punct de vedere tehnic conditiile necesare exploatarii unei centrale de apartament, iar instalarea unui numar tot mai mare de astfel de centrale va duce la emisii tot mai mari de noxe. Pretul gazelor naturale la consumatorii casnici este circa 830 RON pe mia de metri cubi.
Pe de alta parte, specialistii considera ca izolarea termica a cladirilor va putea duce la reducerea consumului de caldura pentru blocurile racordate la reteaua centralizata si prevazute cu repartitoare de costuri si, implicit, la reducerea facturilor si, in acelasi timp, va oferi posibilitatea consumatorilor sa-si instaleze centrale de apartament care sa functioneze cu energie electrica.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *