Stiri si noutati

Investitiile pe termen lung pe piata de capital ar putea fi impozitate tot cu 16%

Executivul intentioneaza ca incepand cu 1 ianuarie 2007 sa nu se mai aplice un impozit diferentiat pentru investitiile pe termen lung facute pe piata de capital, potrivit vicepresedintelui Comisiei de Buget, Finante, Banci a Camerei Deputatilor, Gratiela Iordache. Deputata, prezenta la o dezbate intre reprezentantii pietei de capital si cei ai Ministerului Finantelor Publice (MFP), sustine ca este necesara mentinerea unui impozit diferentiat intre cele doua tipuri de investitii si dupa data mentionata. In replica, secretarul de stat al MFP, Catalin Doica, prezent la dezbatere, a afirmat ca ministrul finantelor (n.r.: Sebastian Vladescu) nu este "apriori" impotriva unei impozit diferentiat pentru castigurile din tranzactiile speculative si cele non-speculative. "Daca aduceti argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Acesta este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote", a afirmat Doica. In prezent, castigurile obtinute de pe piata de capital sunt impozitate cu 1% in cazul in care investitorul a detinut titlurile respective mai mult de 365 de zile. Castigurile nete obtinute din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu 1 iunie 2005 si instrainate dupã 1 ianuarie 2006 intr-un interval mai mic de un an de la data dobandirii sunt impozitate cu cota de 16%.

 Impozite pe declaratiile investitorilor?

 Brokerii propun ca impozitarea castigurilor nete obtinute de persoanele fizice sa se faca pe baza unor declaratii pe propria raspundere a acestora. Acest sistem ar facilita stabilirea impozitului, in conditiile in care registrele actionarilor nu pot furniza informatiile necesare, a declarat miercuri presedintele Asociatiei brokerilor, Dan Paul. Directorul general al BVB, Stere Farmache, a aratat ca necesitatea completarii declaratiei este justificata in cazuri exceptionale, cum ar fi dobandirea titlurilor prin mostenire, majorari de capital, acordarea de actiuni gratuite, sau in urma procesului de privatizare in masa, pentru care nu exista un istoric si nu poate fi determinata perioada de detinere a titlurilor si pretul.

Cesionarea creantelor se apropie de Bursa

Proiectul de lege privind cesionarea creantelor comerciale va fi inaintat Guvernului in aceasta luna, a declarat secretarul de stat MFP. Acesta apreciaza ca tranzactionarea creantelor de Bursa Romana de Marfuri ar putea incepe la 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Potrivit prevederilor proiectului, pe BRM vor putea fi tranzactionate volume de maximum 205 din valoarea totala a creantelor detinute, cu conditia ca acestea sa fie mai vechi de un an. (C. Stegarescu)
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *