Stiri si noutati

Lukoil – investitii totale de circa sapte miliarde dolari in 2005

Grupul rus Lukoil a raportat un volum total al cheltuielilor de investitii in anul 2005 de circa 6,9 miliarde dolari, potrivit datelor neauditate, in crestere 72 la suta comparativ cu 2004, informeaza un comunicat remis Rompres. Conform datelor preliminare, in anul 2005 au fost achitate impozite si taxe la toate nivelele sistemului de buget al Federatiei Ruse in suma de 469,1 miliarde ruble sau 16,6 miliarde dolari. In comparatie cu anul 2004, suma taxelor si impozitelor achitate a crescut de peste 1,7 ori. Rezultatele pozitive ale Grupului au fost obtinute si pe baza perfectionarii continue a sistemului de management corporativ. Ca urmare a realizarii programului de restructurare, care prevede crearea unei structuri transparente a relatiilor reciproce corporative dintre intreprinderile Grupului Lukoil si externalizarea activitatilor care nu apartin profilului de baza, in perioada august 2005 – octombrie 2005 numarul total al organizatiilor din Rusia ale Grupului Lukoil si al organizatiilor cu participarea acestora a fost diminuat cu 30 la suta.
Cu ocazia Consiliului de Administratie al Lukoil in vederea analizarii rezultatelor preliminare ale activitatii companiei in 2005 si a stabilirii obiectivelor pentru 2006, presedintele Lukoil, Vaghit Alekperov, a remarcat printre altele faptul ca in anul 2005 situatia macroeconomica a avut un efect ambiguu asupra performantelor Grupului Lukoil.
Pe de o parte, ea a avut drept rezultat tendinte favorabile ale preturilor, atat pe piata internationala cat si pe cea interna a titeiului si produselor petroliere, iar pe de alta parte indicele inflatiei in 2005 a depasit nivelul prevazut, iar obligatiile fiscale au crescut semnificativ. Rezervele de hidrocarburi au crescut la 160 milioane tone echivalent petrol ca rezultat al explorarii si prospectarii. Cea mai mare crestere a rezervelor de petrol a fost in Rusia (Districtul Autonom Nenets, Siberia Occidentala si Regiunea Perm). Cea mai mare crestere a rezervelor de gaze s-a produs in Districtul Autonom Nenets, dupa inceperea exploatarii marelui zacamant de gaze de la Nakhodka.
Cresterea rezervelor de petrol si gaze este de 1,5 ori mai mare decat cresterea recuperarii lor. In 2006 Lukoil intentioneaza sa mareasca rezervele sale de hidrocarburi cu 106 milioane tone echivalent petrol. Programul de explorare a permis Companiei sa descopere cinci noi zacaminte de titei, gaze si condensat si sase zone petrolifere in zacaminte descoperite anterior. Datele preliminare sugereaza faptul ca productia de petrol a Grupului Lukoil, inclusiv participatia in subsidiare si in proiectele din strainatate, a ajuns la 90,1 milioane tone, din care 86,3 milioane tone in Federatia Rusa si 3,8 milioane tone in alte tari. Productia de titei din 2005 a fost cu 4,5 la suta mai mare decat cea din 2004. Siberia Occidentala ramane regiunea cu cea mai mare productie de petrol. Productia de gaze a crescut in 2005 cu 17 la suta fata de anul anterior, depasind 7,6 miliarde metri cubi. In 2006, Lukoil intentioneaza sa mareasca productia de gaze cu peste 40 la suta, cea mai mare parte a gazelor naturale urmand sa fie produse in zacamantul Nakhodkinskoye. In 2005, exportul de titei al Grupului Lukoil a crescut cu 2,3 la suta fata de anul anterior, ridicandu-se la 46,6 milioane tone, din care tarile din afara CSI au exportat 40,7 milioane tone, iar tarile din cadrul CSI 5,9 milioane tone. Datele preliminare sugereaza ca exportul de titei utilizand mijloace de transport alternative (transport mixt) s-a ridicat la 8,1 milioane tone, ceea ce reprezinta cu 11 la suta mai mult decat cantitatea din anul precedent. Anul trecut, volumul vanzarii de gaze naturale si gaze de sonda de catre subsidiarele din Rusia ale Grupului Lukoil reprezinta 4,1 miliarde metri cubi, depasind cu 17 la suta indicatorul corespunzator inregistrat in 2004. Volumul procesarii titeiului in rafinariile Grupului Lukoil (excluzand rafinariile mici) a fost de 47,4 milioane tone, din care 37,1 milioane tone in cadrul rafinariilor din Rusia si 10,3 milioane in cadrul rafinariilor din alte tari. In comparatie cu anul 2004, volumul total al procesarii titeiului a crescut cu 8,2 la suta. Pentru 2006 se prevede un volum de procesare in cadrul rafinariilor companiei la nivelul anului 2005. Anul trecut productia de motorina EN590 in cadrul rafinariilor din Rusia ale Grupului Lukoil a atins 4,7 milioane tone sau 46,5 la suta din volumul total al productiei de motorina, ceea ce inseamna de aproape sase ori mai mult decat nivelul anului trecut. Productia de produse petroliere albe in cadrul rafinariilor Grupului Lukoil a crescut pana la 53 la suta, ponderea benzinelor cu cifra octanica ridicata reprezentand 79 la suta din volumul total al productiei de benzine auto.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *