Stiri si noutati

Marile banci se lupta pentru a intra pe piata din Rom?nia

In 2002, ultima data cand guvernul roman a invitat bancile interesate sa depuna o oferta pentru Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania, nu a primit nici o oferta credibila, in schimb trei ani mai tarziu situatia este complet diferita, sustine editia de luni a cotidianului "Financial Times".
Astazi 10 banci europene, incluzand unele dintre cele mai importante institutii financiare de pe vehicul continent, sunt asteptate sa depuna ofertele finale pentru un pachet de 62 la suta din actiunile BCR, in ceea ce se asteapta sa fie una dintre cele mai stranse privatizari bancare din ultima perioada.
Pentru Romania, vanzarea BCR este un pas important in pregatirea tarii pentru aderarea la Uniunea Europeana. Pentru bancile occidentale, vanzarea BCR este considerata una din ultimele ocazii de a dobanzi o prezenta de piata semnificativa in Europa de Est, regiune in care cerea de servicii financiare se asteapta sa creasca rapid pe masura ce standardul de viata si veniturile se vor apropia de nivelul din UE. Ca urmare, este foarte probabil ca BCR sa fie vanduta pe o suma mare. Bancile de investitii estimeaza ca ofertele pentru 62 la suta din BCR ar putea sa ajunga pana la 3,5 miliarde euro, fapt care ar valoriza intregul grup BCR la aproximativ 5,6 miliarde euro, un pret semnificativ pentru o banca cu peste 300 de sucursale si agentii bancare, active totale de 7,3 miliarde euro si care anul trecut a realizat un profit net de 123 milioane euro.
De asemenea privatizarea BCR este o dovada in plus a apetitului bancilor occidentale pentru o portiune din pietele emergente.
"In 2002, multe banci internationale erau in perioada de recuperare dupa criza din Argentina si pierderile provocate de criza asiatica. Apetitul lor pentru pietele emergente nu era asa de mare cum este in prezent", a declarat Jean-Marie Masse, director de operatiuni la International Finance Corporation (IFC), institutie care in 2003 a achizitionat 13,5 la suta din actiunile BCR.
Printre firmele care vor depune o oferta finala pentru BCR se numara nume care au deja o prezenta activa in regiune, cum este cazul bancii austriece Erste Bank Group, grupul belgian KBC, grupul italian Intesa sau grupul elen National Bank of Greece (NBG). Insa restul participantilor, precum Deutsche Bank, BNP-Paribas, Fortis, Dexia si Banco Comercial Portugues sunt relativ nou veniti pe piata est-europeana.
Un astfel de interes crescut pentru BCR a provocat unele nedumeriri pentru unii participanti. "Pare un fel de panica. Ce cauta Deutsche Bank in Romania?", a declarat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, una dintre cele mai mari banci din Europa de Est.
Privatizarea BCR, impreuna cu vanzarea CEC, casa de economii care urmeaza sa fie privatizata si ea la sfarsitul acestui an, va avea un impact semnificativ asupra sistemului bancar din Romania. In prezent, 55 la suta din activele bancare se afla sub controlul bancilor straine, insa dupa privatizarea BCR si CEC procentul va creste la 90 la suta, unul dintre cel mai ridicate procente din Europa potrivit agentiei Fitch Ratings. In plus in combinatie cu prezenta pe piata a unor mari banci multinationale de tipul Societe Generale, Raiffeisen Bank si HVB, piata bancara din Romania va deveni una extrem de competitiva.
Cu toate acestea cine va castiga cursa pentru BCR va dobandi o cota de piata de aproximativ 25 de procente, insa va fi nevoit sa faca eforturi semnificative pentru modernizarea, restructurarea si diversificarea bancii. De exemplu BCR are mai mult de sisteme IT diferite si doar recent a inceput procesul de integrare a acestora. In pus noul proprietar va avea de rezolvat si delicata problema a restructurarii personalului, in prezent BCR avand aproximativ 11.000 de angajati.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *