Stiri si noutati

Negocierile pentru transferul Daewoo Craiova se apropie de final

Intentionam sa definitivam solutia de transfer catre partea romana a pachetului de actiuni detinut de partea coreeana la Uzinele Daewoo de la Craiova, a declarat luni presedintele Traian Basescu, pe Aeroportul International Henri Coanda, inainte de plecarea intr-o vizita de stat in Republica Coreea, la invitatia presedintelui acestei tari, Roh Moo-Hyun.
?eful statului a declarat ca principalul obiectiv politic al vizitei pe care o va efectua in perioada 17-19 octombrie este consolidarea relatiei bilaterale din perspectiva intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
"Republica Coreea este cel mai mare partener comercial al nostru din Extremul Orient, este tara asiatica care a investit cel mai mult in Romania, fie ca vorbim de santierul naval Mangalia, de uzina de automobile de la Craiova, de COST Targoviste sau alte societati", a spus presedintele Basescu. El a adaugat ca, dupa integrarea in UE, Romania va continua sa aiba o relatie bilaterala extrem de puternica cu Republica Coreea.
In acest sens, presedintele a mentionat faptul ca pe durata vizitei va fi semnat un protocol aditional la "Acordul de cooperare economica, stiintifica si tehnologica" dintre cele doua tari, protocol necesar pentru acomodarea reglementarilor UE de care Romania trebuie sa tina cont dupa integrare.
Traian Basescu a precizat ca vor mai fi semnate un acord de cooperare intre Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie si agentia coreeana similara, un acord pentru cooperare pe terte piete intre Federatia Patronatului din Industria Constructiilor de Masini din Romania si organizatia omoloaga coreeana si un memorandum de cooperare in industria IT.
?eful statului roman va avea convorbiri oficiale cu presedintele coreean, cu presedintele parlamentului coreean si va vizita Primaria Generala a Seulului.
Componenta economica a vizitei include intalniri ale delegatiei Romaniei cu presedintele companiei Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering, cu cel al companiei Korea Hydro and Nuclear Power, cu presedintele companiei Samsung Corporation, cu presedintele companiei General Motors Daewoo si cu presedintele companiei LG International.
Presedintele Basescu va participa la Forumul economic romano-coreean la care vor fi prezente principalele organizatii de afaceri: Federatia Industriasilor Coreeni, Camera de Comert si Industrie a Coreei, Asociatia de Comert International, Federatia Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *