Stiri si noutati

NTL preia Telewest pentru sase miliarde dolari

Compania britanica de televiziune prin cablu NTL a anuntat, luni, ca a ajuns la un acord privind preluarea rivalului Telewest, intr-o tranzactie mixta de lichiditati si actiuni de aproximativ sase miliarde dolari, 3,4 miliarde lire sterline, informeaza Reuters.
             NTL a precizat ca va plati aproximativ 23,93 dolari pentru fiecare actiune Telewest, 16,25 dolari in numerar si 0,115 actiuni NTL pentru fiecare actiune Telewest. In plus NTL va prelua si aproximativ 1,7 miliarde lire sterline din datoria Telewest. Noua companie va avea aproximativ cinci milioane abonati la serviciile de televiziune, telefon si internet prin cablu, comparativ cu opt milioane abonati cat are grupul BSkyB, liderul britanic de pe piata pay-TV, partial detinut de magnatul media Rupert Murdoch. In plus NTL va deveni al doilea furnizor de servicii de telefonie fixa din Marea britanie, in urma liderului BT Group.
             Directorul executiv al NTL, Simon Duffy ar urma sa devina CEO-ul noii companii, in timp ce omologul sau de la Telewest, Barry Elson va demisiona dupa finalizarea tranzactiei. Actionarii NTL vor controla aproximativ 75 de procente din noua companie, restul de 25 de procente urmand a fi detinut de actionarii Telewest. In ambele companii un investitor important este WR Huff Asset Management care detine 17 procente din actiunile Telewest si 10 procente din NTL.
            Aceasta este a doua mare achizitie din sectorul european al televiziunii prin cablu anuntata in ultima saptamana, dupa ce vineri, cel mai mare operator de cablu din Elvetia, firma Cablecom, a fost preluat vineri in intregime de firma americana Liberty Global pentru suma de 2,82 miliarde franci elvetieni (1,82 miliarde euro). Grupul american a anuntat ca aceasa tranzactie este o etapa importanta in crearea unui operator de cablu pan-european. Liberty Global detine participatii in mai multi operatori de cablu si distribuitori de programe din afara SUA, in special din Europa si Asia.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *