Stiri si noutati

Pretul pentru BCR ameninta ratingurile Erste

Agentia de evaluare financiara Moody’s a plasat sub observatie, cu perspective negative, ratingurile Erste Bank. Moody’s spune ca preluarea a 61,9% din actiunile Bancii Comerciale Romane pentru 3,75 miliarde de euro ar putea crea, teoretic, instabilitate in balanta de castiguri si cheltuieli a bancii austriece. Erste Bank va demara luna aceasta operatiunea de majorare a capitalului propriu cu 2,4 miliarde euro, necesara finantarii achizitiei Bancii Comerciale Romane (BCR), prin intermediul celei mai mari emisiuni de actiuni din istoria Bursei din Viena, relateaza cotidianul german "Handelsblatt" preluat de Mediafax.
Fondurile vor contribui la achitarea pretului ce va fi platit pentru pachetul de 62% din actiunile BCR. "Plasarea sub observatie a ratingului Erste este ceva normal, avand in vedere marimea tranzactiei BCR. Asta nu inseamna, insa, nimic rau pentru Erste, in vreme ce BCR a urcat deja in calificative imediat dupa semnarea contractului de privatizare", a declarat pentru "Averea" un analist financiar apropiat privatizarii BCR. "Noua perspectiva afisata de Moody’s nu este ceva neobisnuit. Intotdeauna, tranzactiile la acest nivel genereaza plasarea sub observatie a ratingului. Ramane sa se vada cum va fi gestionata ?digerarea? BCR, dar nu credem sa existe probleme, avand in vedere experienta istorica a Erste. In plus, austriecilor le creste cota pe piata europeana, ei inaintand cu cateva pozitii in fata unor banci cu prezenta similara", sustine analistul.

Desi conditiile de piata sunt favorabile titlurilor bancii austriece, care au crescut cu 10% pana la un maxim istoric de 48 euro, dupa ce Erste a fost desemnata castigatoare in cursa pentru BCR, analistii considera ca pretul platit pentru BCR este destul de ridicat, in conditiile in care reprezinta de sase ori valoarea contabila a actiunilor proprii – fapt revelat si de analiza Moody’s.

Agentia internationala de evaluare financiara a avertizat astfel asupra posibilitatii degradarii ratingului "A1" acordat bancii austriece pentru imprumuturile negarantate si pentru cel care evalueaza puterea financiara a institutiei, in prezent situat la "B minus", se arata intr-un comunicat Moody’s. De asemenea, au mai fost plasate sub observatie, tot cu perspective negative, si calificativele alocate pentru imprumuturile subordonate si cel pentru obligatiunile convertibile. Ratingul pentru datoriile pe termen scurt, insa, "Prime – 1" nu a fost pus sub observatie.

Analistii Moody’s sustin ca achizitia BCR va duce la modificarea semnificativa a structurii castigurilor Erste Bank si a capitalului pe care banca il va investi, in urma extinderii pietelor pe care este prezenta institutia, cu grade diferite de dezvoltare. De asemenea, Moody’s a informat ca practica majorarii capitalului este una obisnuita pentru Erste, actiunea avand ca scop finantarea de achizitii majore. La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, Erste a raportat active totale in valoare de 156,9 miliarde de euro si un capital de 7,3 miliarde euro. BCR a inregistrat, la finele lunii iunie 2005, active in valoare de 7,7 miliarde euro si un capital de un miliard euro. Conform Erste, capitalul BCR se plasa, la 30 iunie 2005, la 967 milioane euro, iar activele ponderate in functie de risc erau de circa cinci miliarde de euro. Pe de alta parte, BCR a fost ultima mare banca privatizata in Europa de Est, iar Erste Bank si-a majorat printr-o singura mutare numarul clientilor cu 4,5 milioane, la 17 milioane, mentioneaza Handelsblatt. "Erste Bank a mai platit in trecut preturi considerate ridicate pentru diverse achizitii, dar toate acestea au fost rentabile", spune Stefan Maxian, analist la Raiffeisen Centralbank. De asemenea, preluarea BCR va duce la majorarea estimarilor privind ritmul mediu de crestere a profitului de la 15% la 20% pana in 2009. Dividendele vor creste cu cel putin 10%.

Handelsblatt subliniaza ca Romania este o piata "a viitorului", unde doar un sfert din populatie detine un cont bancar, iar activitatea de creditare este inca la inceput.

Calificativele "A2/P-1" acordate pentru datoriile pe termen lung/respectiv scurt ale subsidiarelor Erste Bank din Cehia – Ceska Sporitelna, Slovacia – Slovenska Sporitelna si Ungaria – Erste Bank Ungaria, au fost plasate sub observatie. Ratingurile celor trei banci care evalueaza propria sustinere financiara au fost reafirmate. Analistii Moody’s sustin ca achizitia BCR va duce la modificarea semnificativa a structurii castigurilor Erste Bank si a capitalului pe care banca il va investi, in urma extinderii pietelor pe care este prezenta institutia, cu grade diferite de dezvoltare. Moody’s a aratat ca Romania este cotata in prezent cu calificativul "Ba2", pentru imprumuturile in valuta.

Bogdan Tudorache
sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *