Stiri si noutati

Ratingul Mol ramane la ‘BBB-‘

“” class=””MsoNormal””>Piata mondiala a petrolului ar urma sa se detensioneze la orizontul anului 2011, gratie unui nivel mai confortabil al capacitatilor de productie excedentare, a estimat Agentia Internationala pentru Energie /AIE/ in raportul sau semestrial dat publicitatii joi si cita de AFP.
Potrivit AIE, capacitatile de productie excedentare, urmarite cu atentie de pietele mondiale deoarece ofera o marja de siguranta in cazul unei probleme intr-o importanta tara producatoare, ar urma sa creasca pana la 4-6 milioane barili pe zi in anul 2011, comparativ cu nivelul foarte slab inregistrat in prezent.
‘O buna parte din aceasta crestere va proveni de la investitiile anuntate recent de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) destinate cresterii productiei de petrol si gaz natura lichefiat’, a declarat directorul executiv al AIE, Claude Mandil.
AIE considera ca ultimii sapte ani de crestere a cursului petrolului ‘au afectat in mod vizibil piata petroliera’. Insa, pana la orizontul anului 2010, cresterea cererii de petrol va fi mai mica fata de cresterea ofertei de petrol, ca urmare a cresterii preturilor de comercializare. Astfel, AIE estimeaza ca cererea mondiala de petrol va creste cu doua procente pe an pana la 93,7 milioane barili pe zi in 2011, comparativ cu 85 milioane barili pe zi in prezent. La aceasta ar urma sa se adauge o crestere a capacitatilor de rafinare cu 11,7 milioane barili pe zi si o crestere a gradului de utilizare a biocarburantilor. In prezent capacitatile de rafinare insuficiente sunt un motiv pentru care pietele se tem de posibilitatea unor insuficiente in aprovizionarea cu produse rafinate.
AIE avertizeaza totusi ca, potrivit estimarilor sale, cresterea productiei petroliere a statelor care nu sunt membre OPEC va fi mult mai lenta decat cererea, repetand ca este nevoie de investitii masive si de crestere efcientei energetice pentru rezolvarea acestei probleme.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *