Stiri si noutati

Romania ar putea primi peste 4 miliarde euro pentru plati si interventii in agricultura, in urmatorii sapte ani

“”>Romania ar putea primi de la bugetul Uniunii Europeane, pana in 2013, peste 4 miliarde de euro pentru plati si interventii in agricultura, a aratat, joi, intr-un seminar pe probleme de agricultura, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Mugur Craciun.
Acesta a explicat ca Romania se situeaza pe locul sapte in Europa din punct de vedere al potentialului agricol.
Reprezentantul Ministerului Francez al Agriculturii, Jean Marie Aurand, prezent la seminar, a spus ca Romania are toate premizele sa devina un important producator agricol al Europei si a asigurat autoritatile ca tara sa va sprijini Romania in acest domeniu.
In Polonia de exemplu, fondurile structurale au fost absorbite aproape integral, aceasta devenind in prezent unul dintre principalii furnizori de produse alimentare al Europei. Aici sunt in prezent peste 1,7 milioane fermieri. La fel s-a intamplat si in Spania sau Portugalia, dupa aderarea acestora la UE. Produsele de aici prezinta in prezent un nivel de calitate ridicat si sunt competitive.
In primul an Romania va primi pana in 2009 circa 440 milioane euro, dupa care suma va fi majorata, in functie de gradul de absorbtie. Acestia sunt impartiti la intreaga suprafata eligibila a tarii, pentru fiecare hectar de teren eligibil, fermierii putand primi circa 50 euro.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *