Stiri si noutati

Romexterra Bank beneficiaza de o linie de finantare de sapte milioane dolari

Romexterra Bank a fost acceptata ca participant activ in cadrul Proiectului de Finantare Rurala al Bancii Mondiale in cadrul Componentei A – Facilitatea de Credit Rural, beneficiind de o linie de finantare de 7 milioane dolari, destinata sustinerii investitiilor in toate sectoarele economiei rurale.
Prin intermediul acestui proiect, Romexterra Bank faciliteaza beneficiarilor finali eligibili, accesul la credite de investitii pe termen mediu si lung.
Prin acordarea de subimprumuturi din sursele Proiectului de Finantare Rurala, sunt sustinute atat activitatile din agricultura si industria alimentara, cat si cele reprezentand alte sectoare industriale si servicii. Politica de creditare a Romexterra Bank in ceea ce priveste acordarea subimprumuturilor este aceea de aliniere la conditiile actuale ale pietei, cu o dobanda competitiva, durata maxima a unui subimprumut fiind de opt ani, iar perioada de gratie, de maximum 12 luni.
Proiectele depuse de beneficiarii finali sunt analizate in conformitate cu procedurile interne ale bancii si cu cerintele specifice ale Bancii Nationale a Romaniei pentru acordarea creditelor. Proiectele trebuie sa fie viabile din punct de vedere financiar si comercial si sa indeplineasca toate standardele de sanatate, siguranta si mediu aplicabile in Romania, precum si pe cele impuse de Banca Mondiala. Imprumutul poate fi contractat in dolari sau RON, valoarea maxima a unui sub-imprumut fiind de un milion dolari sau echivalent.
Beneficiarii finali eligibili ai Proiectului, sunt persoane juridice din Romania cu domiciliul in zone rurale sau urbane, dar implicate in activitati tipice economiei rurale (producerea si prelucrarea produselor agricole sau a materiilor prime pentru agricultura), cat si persoane fizice de nationalitate romana sau micro-intreprinderi domiciliate in zonele rurale sau implicate in desfasurarea activitatilor economice in zonele rurale.
Proiectul va finanta investitiile productive si capitalul de lucru, in toate sectoarele economiei rurale, inclusiv agricultura, servicii si industrie.
Investitiile considerarte neeligibile in cadrul Proiectului de Finantare Rurala sunt cele care se refera la achizitionare sau leasing de terenuri, activitatile legate de achizitionarea, prelucrarea sau promovarea tutunului, sub-proiectele care implica stramutarea involuntara a persoanelor (construirea de drumuri prin zone populate), sub-proiecte ce pot avea un impact negativ asupra patrimoniului cultural sau a bunurilor cu caracter istoric, cultural sau arheologic.
Cheltuielile eligibile includ numai costul net al proiectelor, nefiind finantate TVA si alte taxe platite pe teritoriul Romaniei.
Imprumuturile se deruleaza prin toate cele 35 unitati teritoriale ale Romexterra Bank, fondurile puse la dispozitie de Banca Mondiala putand fi utilizate si pentru cofinantarea proiectelor derulate in cadrul Programului SAPARD al Uniunii Europene.
Romexterra Bank faciliteaza accesarea de fonduri prin reteaua unitatilor teritoriale si in cadrul acordurilor semnate cu KfW- Eximbank, SAPARD sau FIDA.

 

 www.romexterra.ro

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *