Stiri si noutati

Rom?nia este luata in calcul pentru utilizarea pilot a unor sisteme nationale de protectie a mediului cu asistare de Banca Mondiala

Romania este una dintre primele tari care este luata in considerare pentru utilizarea pilot a Sistemelor Nationale de Protectie a Mediului si Protectie Sociala pentru Proiectele asistate de Banca Mondiala, potrivit unui comunicat de presa al Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor /MMGA/.

In acest context, la sediul MMGA a avut loc dezbaterea publica privind utilizarea acestor sisteme pentru evaluarea Impactului asupra Mediului si a Realocarii in Teritoriu, a Proprietatii Culturale si a Sigurantei Barajelor, ca politici de protectie. Dezbaterea publica a fost condusa de secretarul de stat pentru integrare europeana din MMGA, Attila Korodi si de Ron Hoffer, specialist de Mediu al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Analiza Bancii Mondiale a inclus intalniri si verificari pe teren, in colaborare cu autoritatile de mediu de la nivel local si regional. Un capitol important al discutiilor a fost alocat rolului Garzii Nationale de Mediu /GNM/, ca agentie independenta in cadrul MMGA, in implementarea acestor programe pilot. Astfel, reprezentantii Bancii Mondiale au subliniat faptul ca GNM are sarcina de a duce la indeplinire atributiile privind monitorizarea conformitatii, ca serviciu de inspectie si control.

De asemenea, au fost apreciate eforturile conducerii GNM in ceea ce priveste imbunatatirea nivelului general de conformitate, prin cresterea amenzilor pentru incalcari ale legislatiei de mediu, o mai mare transparenta si un nivel redus de ambiguitate in stabilirea amenzilor, ceea ce contribuie la reducerea coruptiei.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *