Stiri si noutati

Rom?nia nu are probleme cu absorbţia fondurilor Phare, afirmă premierul Călin Popescu Tăriceanu

România nu are probleme cu absorbţia fondurilor PHARE, în condiţiile în care gradul efectiv de absorbţie a acestora este de peste 90 la sută, a precizat duminică primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei extraordinare de Guvern dedicate creşterii capacităţii instituţionale de absorbţie a fondurilor comunitare Şeful Executivului a arătat că Ministerul Integrării Europene şi Ministerul Finanţelor Publice au prezentat o Notă privind gradul de absorbţie a fondurilor comunitare, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit datelor prezentate, performanţa la gradul de contractare a fondurilor PHARE Naţional 2003 este de 98,2 la sută, cel mai important element fiind faptul că nu a fost pierdut nici un proiect din Memorandumul de Finanţare, a afirmat primul-ministru.
El a explicat că procentul de 1-2 la sută, diferenţa între rata de contractare şi rata de absorbţie, provine din economiile realizate în implementarea proiectelor.
"Aceşti bani economisiţi nu se pierd, ei se redistribuie", a precizat primul-ministru. Şeful Executivului a apreciat că va trebui să crească capacitatea de absorbţie a fondurilor europene a României, dat fiind faptul că după data aderării România va beneficia de un volum de trei ori mai mare de finanţări nerambursabile. Totalul fondurilor nerambursabile de aderare alocate României de către Comisia Europeană prin programul PHARE în perioada 2000-2006 este de peste 1,278 miliarde euro.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *