Stiri si noutati

Scad fondurile deschise de investitii

Fondurile deschise de investitii au inregistrat o scadere medie de 1,53 la suta saptamana trecuta, dar au randament mediu de 0,91 la suta cumulat de la inceputul anului, in timp ce in 2005 performanta medie s-a situat la 16,21 la suta, conform datelor furnizate de furnizate de site-ul de informatii financiare www.kmarket.ro si societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Cele mai mari randamente cumulate le-au inregistrat fondurile de actiuni, care au insa si cel mai ridicat grad de risc, ultima saptamana fiind marcata de o scadere generala a acestui tip de organisme de plasament. Dintre fondurile de actiuni, fondul Oportunitati Nationale are o crestere de 6,52 la suta de la inceputul anului, fiind urmat de Intercapital – 3,64 la suta, Active Dinamic – 3,54 la suta, Omninvest – 2,96 la suta, KD Maximus – 2,13 la suta, Napoca – 1,90 la suta, in timp ce BCR Expert are o scadere de 4,68 la suta, iar BT Maxim – 0,09 la suta. Dintre fondurile diversificate (mixte), cea mai buna performanta in acest an o are fondul Transilvania – 3,41 la suta, urmat de Capital Plus, cu o crestere de 2,40 la suta, BCR Dinamic – 1,52 la suta si Integro – 0,60 la suta, in timp ce Fortuna Classic si Concerto au scaderi de 3,56 si respectiv 2,30 la suta. Saptamana trecuta, fondul Capital Plus a inregistrat o depreciere usoara, din cauza expunerii moderate la piata bursiera. Instrumentele de piata monetara au avut si in aceasta saptamana cea mai mare pondere in activul fondului – 42 la suta. La fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, pe primele locuri s-au situat BCR Clasic, cu o crestere de 1,16 la suta si Orizont – 0,97 la suta, in timp ce Europa Obligatiuni a scazut cu 3,34 la suta de la inceputul anului.

Fondurile monetare Simfonia 1 si Stabilo au inregistrat cresteri de 0,8 si respectiv 1,12 la suta, de la inceputul anului. In ultima saptamana, cele mai performante fonduri au fost Fortuna Clasic – dintre fondurile diversificate si Europa Obligatiuni – in categoria fondurilor de obligatiuni si instrumente cu venit fix, in timp ce toate fondurile de actiuni au inregistrat scaderi. Anul trecut, cel mai randament oferit de un fond mutual a fost cel inregistrat de fondul de actiuni Omninvest – 54,28 la suta.

BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *