Stiri si noutati

Schimburile comerciale rom?no – italiene vor creste pana la zece miliarde de euro

    Schimburile comerciale romano- italiene vor creste pana la zece miliarde euro, in 2005, iar investitorii italieni considera piata romaneasca un foarte atractiva, considera Ambasadorul Italiei in Romaniei, Excelenta sa Danielle Mancini.
    Potrivit acestuia, in primele zece luni ale anului 2005, volumul total al schimburilor comerciale romano-italiene s-au cifrat la 7,7 milioane euro, din care exportul a fost de 3,6 miliarde euro (in crestere cu 19,6 la suta), iar importul de 4,09 miliarde euro (in crestere cu 15,68 la suta), cu un sold final in favoarea Italiei de 491 miliarde euro.
"Pentru sfarsitul anului estimam un volum total de zece miliarde euro", a declarat pentru Rompres, Danielle Mancini.
    Principalele produse exportate de Romania Italiei produse alimentare, masini si aparate electrice (12 la suta). Principalele produse importate de Romania sunt materiale textile pentru confectii (27 la suta din total), masini si aparate electrice(20 la suta), metale comune (11 la suta). Alte sectoare dinamice sunt industria mobilei si produsele chimice.
    "In prezent Italia este o tara cu investitii insemnate in Romania (circa 18.000 societati romano- italiene, dintre care efectiv opereaza circa 5.000), cu un volum total al capitalului investit de 800 milioane euro", a adaugat oficialul italian.
    Cele mai multe companii cu capital italian sunt concentrate la Timisoara, in special intreprinderile mici si medii.
    Principalele domenii de care investitorii italieni sunt interesati in continuare in Romania sunt, in opinia oficialului italian, sectorul energetic (cu productie si distributie energiei nucleare), agricultura, sectorul traditional al economiei romanesti, care in ultimii ani, spune acesta, "a cunoscut o transformare profunda, in transporturi, sectorul bancar".
    "Problemele cu care se confrunta, in special intreprinderile mici si mijlocii sunt greutatea cu care isi recupereaza creditele, nivelul de pregatire al asistentei juridico-fiscale, complexitatea aplicarii legii in special in sectorul administratiei publice locale", a precizat oficialul italian.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *