Stiri si noutati

Schimburile comerciale rom?no-turce ar putea atinge nivelul de patru miliarde dolari in 2005

Schimburile comerciale romano-turce vor creste in 2005 cu circa 25 la suta fata de perioada similara a anului trecut, pana la o valoare de patru miliarde dolari, au declarat pentru Rompres surse din cadrul Centrului de Comert Exterior al Ambasadei Turciei.

Volumul comertului bilateral se ridica, la finele lunii octombrie 2005, la 3,4 miliarde dolari, acesta fiind de opt ori mai mare decat cel inregistrat in 1989.

Exportul romanesc realizat pana la sfarsitul lunii octombrie a fost de 1,8 miliarde dolari, valoare care a depasit volumul inregistrat la sfarsitul anului 2004. Soldul balantei comerciale de la aceasta data a fost de 221 milioane dolari, in favoarea Romaniei, Turcia fiind al treilea partener comercial al tarii noastre, cu opt la suta din total export.

In prezent, in Romana exista peste 8.800 societati comerciale cu capital turcesc, cu o valoare totala a capitalului de 470 milioane dolari (locul 12 din punct de vedere al capitalului investit). Principalele domenii in care au investit firmele turce in Romania sunt: sectorul bancar, industria alimentara, industria textila, electronica, constructii comerciale, electrocasnice, siderurgie etc.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *