Stiri si noutati

Senatorii finantisti au decis ca profitul din tranzactiile cu actiuni detinute pe piata de capital mai mult de un an sa se impoziteze cu doar unu la suta

“”>Senatorii din Comisia de buget-finante au adoptat, marti, o varianta de compromis intre pozitia guvernului si solicitarile brokerilor in privinta impozitarii castigurilor de pe piata de capital.
Membrii comisiei au adoptat, in unanimitate, amendamentul senatorului liberal Ionut Popescu, privind introducerea unui impozit diferentiat de unu la suta pentru actiunile detinute mai mult de un an in portofoliu si 16 la suta pentru cele cu tranzactionare curenta.
Guvernul a propus in proiectul legislativ de modificare a Codului fiscal impozitarea cu 16 la suta a tuturor tranzactiilor, in timp ce Asociatia brokerilor a solicitat impozitarea cu unu la suta a castigurilor obtinute pentru detineri mai vechi de 1 an si 5 la suta pentru actiunile detinute sub aceasta perioada de timp.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a subliniat, in cadrul dezbaterilor din comisie ca nu este de acord cu propunerea senatorilor.
‘Un termen de un an de zile (pentru detinerea de actiuni – n.r.) nu este – ca sa spunem asa – nonspeculativ si nici nu incurajeaza investitiile pe piata de capital’, a afirmat ministrul liberal.
Totodata, ministrul a subliniat ca, daca senatorii isi mentin aceasta pozitie, atunci impozitarea castigurilor obtinute pe bursa sa se faca pe valoarea tranzactiei si nu pe castigurile obtinute.
Initiatorul amendamentului, predecesorul lui Vladescu, Ionut Popescu, a propus, insa ca aceasta impozitare sa se faca pe castigurile din tranzactii, pozitie impartasita de majoritatea senatorilor din comisie.
Senatorii din comisia de buget-finante vor continua dezbaterile pe marginea modificarilor initiate de guvern la Codul fiscal miercuri dupa-masa.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *