Stiri si noutati

Shell isi majoreaza bugetul pentru investitii cu patru miliarde dolari

Grupul petrolier Royal Dutch Shell a anuntat, marti, ca va fi nevoit sa aloce in 2006 urmator un buget pentru investitii mai mare cu patru miliarde dolari decat estima initial, pentru a compensa astfel cresterea costurilor cu proiectele de identificare de noi rezerve, informeaza Reuters.

Royal Dutch Shell, al treilea grup petrolier din lume in termeni de capitalizare de piata, a precizat ca in 2006 bugetul sau pentru investitii de capital va fi de 19 miliarde dolari, fata de 15 miliarde dolari cat era prevazut in planurile initiale. Inca din luna iulie a acestui an Shell estima ca suma initiala de 15 miliarde dolari va fi insuficienta pentru investitii de capital in 2006, analistii mizand pe majorarea bugetului la o suma cuprinsa intre 17 si 20 miliarde dolari.

Grupul petrolier anglo-olandez a precizat ca aproximativ 15 miliarde dolari vor fi investiti in sectorul upstream (explorare si productie), inclusiv doua miliarde dolari in explorare, urmand ca patru miliarde dolari sa fie investitii in activitatile din sectorul downstream (comercializare si distributie), unde lipsa de capacitati de rafinare disponibile a contribuit la cresterea preturilor petrolului la un nivel record. Insa Shell a tinut sa sublinieze ca bugetul de investitii pentru sectorul upstream nu include si sumele alocate de Shell pentru proiectul rusesc Sakhalin, un imens zacamant offshore de petrol si gaz natural ale carui costuri operationale s-au dublat ajungand la 20 miliarde dolari. Shell a convenit, in principiu, vanzarea unei parti din participatia sa de 55 de procente in proiectul Sakhalin catre grupul rusesc Gazprom, liderul mondial in domeniul gazului natural.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *