Stiri si noutati

Smithfield a investit ?n Rom?nia peste 200 milioane dolari

Investiţiile companiei americane Smithfield în România depăşesc în prezent 200 de milioane de dolari şi se estimează că acestea vor atinge 275 de milioane de dolari până la sfârşitul anului 2006, informează un comunicat al companiei Smithfield remis Rompres.
Compania intenţionează să crească şi să proceseze în România peste patru milioane de porci anual, până în anul 2010.
Prima investiţie a Smithfield în România a fost făcută în luna martie 2004, când compania americană a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Agrotorvis SRL, proprietarul fostului combinat de prelucrare a cărnii de porc Comtim din Timişoara.Smithfield a făcut şi alte investiţii majore în România, care au constat în modernizarea combinatului de prelucrare a cărnii, construirea şi popularea fermelor cu scopul de a produce materie primă de înaltă calitate pentru procesare, precum şi cumpărarea unor active, în distribuţie şi depozitare.
Delegaţia conducerii executive a companiei Smithfield Foods, Inc. din SUA, condusă de Richard J. M. Poulson, vicepreşedinte executiv şi consilier senior al preşedintelui, a avut în aceste zile o serie de întâlniri cu oficialităţile române şi cu premierul României, Călin Popescu -Tariceanu.
"Membrii conducerii Smithfield sunt mulţumiţi şi entuziaşti de a fi în România şi ne angajăm că investiţia noastră aici să fie una de succes – atât pentru noi, cât şi pentru România. De la început am primit susţinerea necondiţionată şi încurajarea Guvernului", a declarat Richard J.M. Poulson, şeful delegaţiei. Acesta remarcat şi sprijinul deosebit pe care compania l-a primit din partea Ambasadei României în SUA.
Discuţiile cu reprezentanţii guvernului s-au concentrat, de asemenea, pe efectele economice importante şi benefice pe care prezenţa şi activitatea Smithfield România le vor genera în judeţul Timiş, în întreaga regiune de vest a ţării. Compania va deveni un consumator major de cereale şi de alte materii prime. Potrivit estimărilor, Smithfield România va avea peste 4.000 de angajaţi până în anul 2011.
Modelul de afaceri al companiei Smithfield include parteneriate pe termen lung cu fermierii locali, care vor participa la creşterea economică în zonele agricole din judeţele Timiş, Arad şi Bihor. Pentru serviciile fermierilor se prevăd plăţi anuale de peste 55 de milioane de dolari. Smithfield a anunţat că în momentul de faţă lucrează cu doi parteneri financiari cheie în vederea dezvoltării unei platforme financiare independente care să fie utilizată de către fermierii aflaţi sub contract cu compania.
"Angajamentul Smithfield Foods, Inc. faţă de România este unul substanţial şi de durată", a mai spus Richard J.M. Poulson.
La întâlnirea cu premierul român, delegaţia Smithfield Foods, Inc. a confirmat angajamentul companiei de a reinvesti în România sută la sută din profiturile obţinute de operaţiunile româneşti în următorii zece ani.
Smithfield continuă să se dedice investiţiilor în comunităţile locale şi obiectivului său de a se conforma celor mai înalte standarde şi celor mai bune practici ale industriei. Smithfield România a adoptat cultura companiei mamă din SUA de a sprijini comunităţile în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea. Peste 100.000 de dolari au fost alocaţi pentru victimele inundaţiilor din judeţul Timiş, fondurile fiind utilizate pentru reconstrucţia caselor sinistraţilor.
Reprezentanţii companiei au anunţat că vor aloca încă 100.000 de dolari în 2006 pentru a sprijini programe educaţionale absolut necesare, cum ar fi cumpărarea de calculatoare cu conexiuni la internet, pentru dotarea şcolilor din satele aflate în zonele în care operează. În plus, compania va oferi sprijin financiar Consorţiului român pentru educarea copiilor şi tinerilor talentaţi, precum şi unor programe educaţionale pentru studenţii din judeţul Timiş, programe care vor fi desfăşurate prin intermediul organizaţiei LEADERS România.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *