Stiri si noutati

Tariceanu: Banii din privatizarea BCR vor fi alocati pentru constructia de autostrazi

Prioritatea Guvernului Romaniei in 2006 o reprezinta demararea sustinuta a investitiilor publice in sectoare-cheie precum infrastructura, invatamantul si cercetarea, sanatatea, agricultura si dezvoltarea rurala, domeniul energetic si protectia mediului, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. Declaratia a fost facuta la finalul intalnirii cu ministrii din sectorul energetic, la care au participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, analisti economici si sefi ai institutiilor economice din subordinea Guvernului. Intalnirea a avut drept scop stabilirea unei strategii economice a tarii pe perioada 2006-2008.
"Cuvantul-cheie in toata aceasta perioada va fi «investitii, investitii, investitii»", a spus Tariceanu. El a mentionat ca valoarea estimata a acestor proiecte pentru 2006 este de un miliard de euro si ca acestea vor fi realizate chiar cu riscul majorarii deficitului bugetar la 1% din PIB pentru acest an. Totodata, Tariceanu a precizat ca sumele ce vor fi incasate de stat din privatizarea BCR vor fi indreptate catre proiectele prioritare. "In acest an, va trebui sa facem mai multe modificari legislatiei actuale, pentru a putea comprima termene ale proiectelor de insfrastructura. Aceasta intrucat potrivit actelor normative in vigoare, care sunt conforme cu cele europene, procedurile premergatoare lucrarilor dureaza 24 de luni. Dorim sa putem comprima unele termene, fara a incalca, insa, legislatia europeana", a declarat premierul.
Coridorul IV pan-european, prima urgenta
"In ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii rutiere, accentul va fi pus pe finalizarea Coridorului IV pan-european. Vor fi date in folosinta, in acest an, tronsoanele Drajna-Fetesti (un sens) si Fetesti-Cernavoda (doua sensuri), de pe Autostrada Soarelui. Ministerul Transporturilor a inceput deja demersurile pentru inceperea lucrarilor de constructie ale tronsonului Cernavoda- Constanta. Totodata, vor fi demarate ample proiecte de dezvoltare ale infrastructurii feroviare de pe Coridorul IV", a precizat Tariceanu. Nu in ultimul rand, vor fi demarate lucrarile de constructie ale soselelor de centura ale oraselor aflate pe traseul Coridorului IV si al Autostrazii Transilvania, dar si pe traseul viitorului Coridor IX pan-european.
Guvernul va finanta Autostrada Bechtel
Potrivit premierului, in masura in care proiectele tehnice ale Autostrazii Transilvania vor fi finalizate, "Guvernul va finanta intr-o masura importanta" acest proiect. Este pentru prima data cand primul-ministru anunta ca Executivul va participa cu fonduri la acest proiect controversat, astfel incat lucrarile sa fie demarate cat mai repede.
Un alt proiect pentru care Guvernul vrea sa comprime termenele privind procedurile preliminare de executie este cel al Autostrazii Bucuresti-Brasov, care va incepe, potrivit lui Tariceanu, in toamna.
«Trebuie reorientata politica energetica»
Seful Guvernului a dat sarcina ministrului economiei, Codrut Seres, sa initieze proiecte privind constructia de hidrocentrale. "Trebuie reorientata politica energetica. In ultimii ani, carbunele a cazut in dizgratie, din cauza preturilor mici la petrol si gaze. Acest fapt trebuie regandit, pentru ca nu putem depinde de o singura sursa de energie. La Ministerul Economiei vor exista programe de eficienta energetica si de modernizare a centralelor termice si electrice prin constructia centralelor de cogenerare", a afirmat seful Executivului.
«Fermele cu 2-3 hectare nu vor rezista»
Cat priveste agricultura, Tariceanu a precizat ca aceasta este bazata pe un program "arhaic", respectiv de auto-consum. "In perioada 2006-2008 vor exista mai multe proiecte de baza pentru agricultura. Programul "Fermierul" se refera in special la sustinerea si sprijinirea infiintarii fermelor mici si medii", a anuntat seful Guvernului. Un alt proiect este "Renta Viagera" care vizeaza persoanele varstnice. "Cei care isi vand terenurile vor primi 100 euro/an pe hectar toata durata vietii, iar pentru terenurile aflate in regim de arenda, se va acorda 50 euro/hectar/an pana la sfarsitul vietii. Fermele cu 2-3 hectare de pamant nu vor mai avea nici o sansa de supravieturie. Trebuie sustinute fermele care au 20-25 hectare de teren pentru ca acolo se poate desfasura o activitate economica rentabila", a mai explicat Calin Popescu Tariceanu.
Un alt program anuntat pentru perioada 2006-2008 este cel de alimentare cu apa la sate. "In acest program sunt incluse 770 de sate care vor fi racordate la sistemul centralizat de distributie a apei", a amintit premierul.
Stefan Etves

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *