Stiri si noutati

Transelectrica a finalizat un nou proiect de investitii, in valoare de circa patru milioane de euro

Transelectrica a inaugurat, vineri, unitatea de 110/20 kV din cadrul statiei de 220/110/20 kV Fantanele, Judetul Mures, investitia necesara retehnologizarii ridicandu-se la 3,95 milioane euro, potrivit unui comunicat remis Rompres.
Costurile retehnologizarii au fost suportate integral din bugetul de investitii al societatii Transelectrica. La eveniment au participat Darius Mesca, secretar de stat – Ministerul Economiei si Comertului si Director general Transelectrica, Ion Merfu, factori de conducere si specialisti din cadrul Transelectrica, Electroputere SA si ai companiilor colaboratoare.
"Statia 220/110/20 kV Fantanele este cel de al patrulea proiect din seria proiectelor de retehnologizare "la cheie" a statiilor electrice, initiat si finalizat de catre Compania Transelectrica, si a saptea statie electrica de transport modernizata de Transelectrica. Proiectul se inscrie in strategia Transelectrica de modernizare a statiilor electrice de inalta tensiune, prin proiecte "la cheie" cu cele mai moderne tehnologii care asigura o crestere a sigurantei si eficientei in exploatare", a declarat Ion Merfu.
Statia Fantanele a fost initial construita si pusa in functiune in 1954. Termocentrala si statia de la Fantanele au reprezentat un obiectiv important al programului de electrificare a Romaniei in urma cu aproape 50 de ani. Dupa 1990, datorita uzurii avansate, scaderii consumului de energie si reorientarii resurselor de gaze, termocentrala a fost casata, iar statia de inalta tensiune a fost folosita ca o statie de sistem si injectie in reteaua de distributie, cu un rol important in stabilitatea sistemului energetic din centru Transilvaniei.
Lucrarile de retehnologizare a statiei Fantanele s-au efectuat pas cu pas, au constat din inlocuirea echipamentelor primare si secundare (comanda, control, protectie si semnalizare) cu echipamente moderne si performante de ultima generatie si s-au realizat in doua etape.
In anii 2002-2003 s-a efectuat o reparatie capitala a substatiei de 220 kV (construita in anii 70) in urma careia s-au montat noi sisteme de comanda control si protectii digitale General Electric.
In anii 2003-2005 s-a trecut la retehnologizarea integrala a substatiei de 110 kV Fantanele. Costul total al retehnologizarii a fost de circa 4,7 milioane euro.
"Beneficiile retehnologizarii statie constau in: cresterea sigurantei in functionare si realizarea tranzitului de putere din zona Targu Mures, reducerea costurilor de exploatare si, implicit, a costurilor de transport energetic, cresterea sigurantei in alimentarea cu energie electrica a oraselor Sighisoara, Tarnavei, Sovata, Haghiz", a precizat directorul Transelectrica.
Contractorul general al proiectului de retehnologizare este Electroputere Craiova, iar subcontractorii sunt Electromontaj Carpati Sibiu, SMART Sibiu, General Electric si Dacom.
Statia de 220/110/20 kV Fantanele este acum o statie moderna, cu fiabilitate ridicata si costuri de mentanta reduse. Statia este adaptata cerintelor de functionare intrconectata a SEN cu UCTE, are un grad ridicat de disponibilitate si realizeaza un tranzit de putere intre retelele de transport de 400/220 kV si retelele de distributie 110/20 kV.
Transelectrica gestioneaza, opereaza, intretine si modernizeaza reteaua de transport la inalta tensiune, care este formata din 78 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 33,000 MVA, si 8.800 km de linii electrice aeriene de inalta tensiune de 220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a 8 sucursale de transport. Transelectrica este un operator de sistem si de transport in reteaua de inalta tensiune, care este membru cu drepturi depline in structurile europene de specialitate, UCTE si ETSO.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *