Stiri si noutati

UE finanteaza, prin facilitatea ISPA, proiecte de infrastructura in valoare de peste 250 milioane euro

Uniunea Europeana, prin programul ISPA, a acordat pana acum peste 250 milioane euro pentru lucrarile necesare dezvoltarii infrastructurii rutiere din Romania, potrivit datelor remise Rompres de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

Romania beneficiaza de sustinere din partea ISPA pentru opt proiecte de infrastructura rutiera, in valoare totala de peste 256 milioane euro. Cele opt proiecte vizeaza construirea sectiunii 4 a autostrazii Bucuresti – Constanta si Drajna – Fetesti ( 54,3 milioane euro), reabilitarea sectiunii 5 a autostrazii Bucuresti – Constanta, Fetesti – Cernavoda (26,4 milioane euro), varianta de ocolire a municipiului Sibiu (52,5 milioane euro). De asemenea, proiectele mai au in vedere reabilitarea DN 6 – sectiunea Craiova – Filiasi (40,7 milioane euro), reabilitarea DN 6 – sectiunea Filiasi – Ciochiuta (21,4 milioane euro) si Ciochiuta – Drobeta Turnu Severin ( 22,1 milioane euro), largirea pe patru benzi pe DN 5, sectiunea Adunatii Copaceni – Giurgiu (33,7 milioane euro) si realizarea soselei de centura Adunatii Copaceni – Drumul Giurgiu – Bucuresti (4,8 milioane euro).

Au fost semnate doua contracte si pentru reabilitarea caii ferate Bucuresti – Constanta, lucrari de infrastructura si de suprastructura la sectorul Baneasa – Fundulea, in valoare de peste 55 milioane euro.

 ISPA sustine si 15 proiecte de asistenta tehnica pentru proiectele de infrastructura rutiera si feroviara, finantarea asigurata cifrandu-se la 31,8 milioane euro, in timp ce suma totala pentru lucrari de reabilitare a unor cai ferate sau de constructie a unor drumuri atinge 311,25 milioane euro.

Aceste proiecte fac parte din 102 contracte semnate (72 pentru mediu, 25 pentru transport si cinci pentru consolidare institutionala), cu o valoare totala de 736,98 milioane euro. Rata de contractare fata de suma alocata este de 30,9 la suta.

Valoarea totala a celor 38 Memorandumuri de Finantare ISPA aprobate pana in acest moment (34 proiecte de mediu, 11 de transport si un proiect de consolidare institutionala), se ridica la 2,4 miliarde euro, din care granturile ISPA reprezinta 74,3 la suta, adica 1,7 miliarde euro. Din aceasta suma, 1,21 miliarde sunt alocate sectorului de transport, ISPA asigurand 906,80 milioane euro (75 la suta din total).

In ultimii cinci ani, Romania a angajat toate fondurile prevazute anual, in perioada 2000 – 2004, acestea crescand de la 238 milioane euro la 317 milioane euro. 

 Incepand din acest an, finantarea anuala ISPA pentru Romania si Bulgaria va creste cu 30 la suta, respectiv cu 40 la suta in 2006.

De programul ISPA beneficiaza, in perioada 2000-2006, autoritatile locale si centrale (ministerele de resort, consiliile judetene, primariile), regiile autonome si companiile nationale, pentru doua domenii: transport si mediu.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *