Stiri si noutati

612.000 computere personale v?ndute in Israel anul trecut

IT

Vanzarile de computere personale in Israel au inregistrat anul trecut o crestere anuala de 16,4 procente, ajungand la 612.000 unitati, in timp ce valoarea vanzarilor a inregistrat o crestere de 20,1 procente ajungand la 750 milioane dolari, conform unui studiu dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute de firma de consultanta IDC.

Potrivit studiului citat, relansarea cresterii economice si cresterea gradului de penetrare a Internetului broadband au contribuit la achizitiile de PC-uri desktop destinate inlocuirii echipamentelor invechite, in timp ce dorinta de mobilitate a condus la cresterea achizitiilor de notebook-uri. IDC se asteapta ca piata israeliana de PC-uri sa continue sa creasca si in urmatori ani, insa ritmul inregistrat anul trecut nu va mai fi atins. Pentru 2005 IDC se asteapta la o crestere de 12,8 la suta a livrarilor de PC-uri, iar pentru 2006 la o crestere de 7,8 procente.

In 2004 ritmul de crestere a veniturilor rezultate din vanzarea de PC-uri a depasit ritmul de crestere al numarului de unitati vandute, avand in vedere ca vanzarile de notebook-uri au crescut cu 31,2 la suta, in termeni de unitati vandute, si cu 42,4 la suta, in termeni de valoare a vanzarilor. Cu toate acestea notebook-urile au reprezentat doar 14,8 la suta din volumul de vanzari comparativ cu 80 de procente in cazul desktop-urilor si cinci la suta in cazul serverelor x86. In schimb la capitolul valoarea vanzarilor, vanzarile de desktop PC-uri au reprezentat doar 60 la suta din venituri, in timp ce vanzarile de servere au fost responsabile pentru 20 la suta din valoarea vanzarilor.

In topul producatorilor de PC-uri de pe piata israeliana, anul trecut pe primele trei locuri s-au situat, in ordine, IBM, HP si Dell, in timp ce Acer s-a situat abia pe locul sase. Insa aceste patru firme straine au fost responsabile pentru 42,4 la suta din unitatile vandute, producatorii locali au acoperit 55,5 la suta din volumul total al vanzarilor in 2004. In schimb la capitolul notebook-uri, firmele internationale se bucura in continuare de preponderenta, noua din zece computere notebook-uri vandute anul trecut in Israel purtand o marca internationala.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *