Distanta care separa cele mai puternice economii de restul tarilor s-a diminuat in ceea ce priveşte abilitatea de a utiliza tehnologia informatiei, potrivit celui de-al şaptelea raport anual privind gradul de pregatire pentru societatea informationala publicat de Economist Intelligence Unit /EIU/. Conform raportului, in 2006, lumea este mai pregatita ca oricand sa utilizeze tehnologia informatiei (e-ready), la nivel mondial existand peste un miliard de utilizatori de Internet şi doua miliarde de utilizatori de telefonie mobila. Cele mai multe tari continua sa inregistreze progrese constante in ceea ce priveşte indicatorii calitativi ai dezvoltarii la nivel tehnologic. Aproape toate tarile incluse in raportul de e-readiness din 2006 şi-au imbunatatit rezultatele comparativ cu cele obtinute anul trecut. In plus, atat in termeni relativi, cat şi absoluti, progresele sunt mai notabile in partea de jos a clasamentului decat cele inregistrate in partea superioara.
Ca urmare, distanta care separa cele mai puternice economii de restul tarilor s-a diminuat in ceea ce priveşte abilitatea de a utiliza tehnologia informatiei. ‘Prapastia digitala nu mai arata ca acel haos de care multi oameni se temeau candva’, a declarat Daniel Franklin, directorul editorial al Economist Intelligence Unit. De asemenea, potrivit raportului, o alta ‘prapastie’ se diminueaza, in acest caz fiind vorba despre tarile din partea de sus a clasamentului in ceea ce priveşte rata de adoptie a conexiunilor cu latime de banda mare. Liderii din Asia de Nord au inregistrat progrese superioare altor tari membre ale Organizatiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica, obtinand niveluri mai ridicate de adoptie a conexiunilor cu latime de banda mare. Cu toate acestea, in ultimii doi ani, rata de creştere a acestui tip de conexiune s-a stabilizat in cazul Coreei de Sud şi al Japoniei, in timp ce alti lideri de e-readiness, precum Norvegia şi Elvetia au recuperat teren.
Conexiunile cu latime de banda mare conteaza din ce in ce mai putin in diferentierea liderilor de e-readiness, in timp ce importanta unor alte criterii, precum inovatia, securitatea informatiilor şi angajamentul guvernelor pentru dezvoltarea digitala, a crescut considerabil. Incepand cu anul 2000, Economist Intelligence Unit a publicat un clasament anual al celor mai dezvoltate economii in ceea ce priveşte abilitatea de a utiliza tehnologia informatiei, folosind un model dezvoltat impreuna cu IBM Institute for Business Value. Abilitatea unei tari de a utiliza tehnologia informatiei şi comunicatiile (e-readiness) masoara nivelul de dezvoltare a mediului de e-business al acesteia, fiind o colectie de factori care indica gradul de receptivitate a unei piete in ceea ce priveşte oportunitatile bazate pe utilizarea Internetului. ‘Progresul economic depinde din ce in ce mai mult de inovatii in utilizarea tehnologiei’, a declarat George Pohle, Global Leader, IBM Institute for Business Value. ‘In cazul acelor economii care ating niveluri extrem de ridicate de adoptie a Internetului şi a tehnologiilor de comunicatii, gradul de competitivitate pe piata este determinat de dezvoltarea unor noi servicii capabile sa exploateze infrastructura’, a mai spus Pohle.
Principalele concluzii ale raportului arata ca Europa ramane dominanta, tarile vest-europene ocupand şase din primele zece pozitii in raportul din acest an, trei dintre ele fiind ocupate de tari nordice. Danemarca (primul loc), Suedia (locul 4) şi Finlanda (locul şapte) sunt lideri in domenii-cheie de conectivitate, precum nivelul de penetrare a tehnologiei mobile şi utilizarea Internetului. Printre tarile care au inregistrat cele mai notabile creşteri in 2006 se numara Australia (locul opt), Canada (locul 9) – care a reuşit pentru prima data sa intre in top 10 – Lituania (locul 38) şi, in partea de jos a clasamentului, Algeria (locul 63). Potrivit raportului, investitiile substantiale in retele sunt indispensabile pentru creşterea nivelului de utilizare a Internetului. Chiar şi acele tari, arata raportul, cu deficiente infrastructurale mari şi medii de afaceri mai putin performante – precum Bulgaria (locul 44), India (locul 53) şi Vietnam (locul 66) – işi imbunatatesc nivelul de e-readiness prin alte metode, cum ar fi prin dezvoltarea capabilitatilor de externalizare a tehnologiei informatiei. Totodata, utilizarea produselor software open-source extinde accesul companiilor şi a sectorului public la tehnologia informatiei in anumite tari aflate in curs de dezvoltare. In ceea ce priveşte inovatia, raportul precizeaza ca firme din multe tari se confrunta cu procese şi modele de afaceri noi, netestate, fapt evidentiat de furnizorii de tehnologie voice over IP (voce peste protocol Internet), care ameninta suprematia companiilor de telecomunicatii. Insaşi companiile de telecomunicatii reprezinta o amenintare la adresa companiilor de cablu şi a posturilor de televiziune prin lansarea televiziunii prin Internet (IPTV).
Inovatia continua de asemenea şi in sectorul public, cele mai notabile exemple fiind in Europa, unde au fost inregistrate cateva initiative public-private menite sa faca serviciile de e-government mai accesibile cetatenilor. Nivelul de pregatire pentru societatea informationala in 2006, potrivit Economist Intelligence Unit, claseaza pe primele trei locuri Danemarca, SUA şi Elvetia, primele doua mentinandu-se pe aceleaşi locuri ca in 2005, iar Elevetia urcand un loc. In clasament au fost urmate de Suedia /care a pierdut o pozitie/, Anglia, Olanda, Finlanda, Australia, Canada şi Hong Kong. Potrivit raportului EIU, Romania se afla pe locul 49 dintr-un total de 68 de tari incluse in clasament /trei noi tari incluse doar in raportul din 2006/ cu un punctaj de 4,44 puncte la egalitate cu Peru, in creştere sensibila fata de 2005 /4,19 puncte/, dar in cadere cu doua pozitii in clasament /pozitia 47 in 2005/. Bulgaria se afla cu cinci pozitii in avans fata de Romania pe locul 44, in cadere cu doua pozitii fata de anul trecut /42 in 2005/. Dintre tarile intrate in 2004 in UE, Estonia se afla pe cea mai mare pozitie 27 /26 in 2005/, Slovenia pe 28 /27 in 2005/, Cehia şi Ungaria, la egalitate pe pozitia 32, ambele tari pierzand trei 3 respectiv doua pozitii in acest an. Polonia se afla in clasamentul EIU pe pozitia 34, tot cu doua pozitii mai jos decat in 2005, iar Slovacia, Lituania şi Letonia pe pozitiile 36, 38 şi 39. Intre ultimele clasate se numara Ucraina – 61, Iran – 65,Vietnam – 66, Pakistan – 67 şi Azerbaijan – 68. Pentru intocmirea raportului au fost luate in calcul aproximativ 100 de criterii calitative şi cantitative organizate in şase categorii distincte.
Cele şase categorii şi ponderea lor au fost nivelul de conectivitate şi infrastructura tehnologica (25 la suta), mediul de afaceri (20 la suta), utilizand cei 70 de indicatori de evaluare ai mediului de afaceri folositi de Economist Intelligence Unit in clasamentul sau, adoptarea de catre consumatori şi economie (20 la suta), mediul cultural şi social (15 la suta), cadrul specific de reglementari şi politici (15 la suta) şi sprijinul acordat serviciilor electronice (cinci la suta). Atat pentru clasamentul din acest an, cat şi pentru cele din anii precedenti, Economist Intelligence Unit a colaborat cu Institutul IBM pentru Valoarea Afacerilor pentru a dezvolta modelul clasamentului. Economist Intelligence Unit (EIU) este divizia de informatii de afaceri a Economist Group, proprietarul ziarului ‘The Economist’. Prin intermediul retelei sale globale de peste 500 de analişti, EIU evalueaza şi preconizeaza constant conditiile politice, economice şi de afaceri in peste 200 de tari. IBM Institute for Business Value dezvolta strategii de afaceri pertinente pentru directori executivi din intreaga lume, in diferite aspecte specifice industriilor. Avand la dispozitie consultanti şi profesionişti din peste 160 de tari, IBM Global Business Services este cea mai mare organizatie de servicii de consultanta din lume.
BizWords“
Have something to add? Share it in the comments.