Stiri si noutati

A fost inaugurata cea mai mare retea de Internet de mare viteza

IT

Peste trei milioane de studenti si cercetatori din domeniul stiintific au la dispozitie, din aceasta saptamana, prima retea paneuropeana de mare viteza pentru transmisia de date, care permite trimiterea unui volum foarte ridicat de informatii, cu o viteza de 320 gigabiti pe secunda, informeaza cotidianul spaniol El Mundo.

Dezvoltarea retelei, denumita ‘GÉANT2’, a costat 200 milioane euro, Comisia Europeana contribuind cu 93 milioane euro si statele membre cu restul.

Reteaua are capacitati nelimitate, si, de aceea, pe termen lung, ar putea fi ”un motor al economiei, in opinia lui Dai Davies, reprezentantul companiei Dante, insarcinata cu gestionarea retelei.

Una dintre principalele sale particularitati este aceea ca utilizeaza fotoni in loc de electroni pentru transportul informatiei in reteaua europeana, a carei infrastructura este integrata de peste 3.500 de institutii universitare, din 34 de tari de pe continent, printre care si Rusia.

In plus, reteaua mentine conexiunea cu alte centre de educatie si cercetare din America Latina, regiunea mediteraneana, Balcani, Asia-Pacific, Asia Centrala, zona de sud a Africii si Caucaz.

Aceasta noua infrastructura de transmisie de date combina utilizarea fibrei optice cu tehnologia de banda larga pentru a trimite, spre exemplu, date destinate aplicatiilor stiintifice avansate sau pentru conectarea in timp real cu radiotelescoapele din toata lumea.

Comisarul european pentru Societatea informationala, Viviane Reding, a afirmat ca "GÉANT2 reprezinta cu adevarat un pas imens pentru facilitarea comunicarii intre studenti si cercetatori, atat in Europa cat si in orice loc unde acestia se afla.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *