Stiri si noutati

Amenzi usturatoare pentru comercializarea stradală a programelor pe calculator

IT

Guvernul a decis, în şedinţa de joi, interzicerea comercializării stradale şi a comercializării ambulante în spaţii publice a fonogramelor, videogramelor sau a programelor pentru calculator.
Vânzarea acestora, inclusiv în pieţe, târguri şi oboare, este permisă numai în spaţii comerciale închise, autorizate în acest scop, potrivit unui comunicat al Executivului remis Rompres. Toate aceste prevederi sunt incluse în Ordonanţa, adoptată în şedinţa din 26 ianuarie, privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Nerespectarea prevederilor ordonanţei se sancţionează cu amendă.
Amenzile aplicabile persoanelor fizice sunt cuprinse între 2.000 RON şi 20.000 RON, iar în cazul persoanelor juridice limitele amenzilor se majorează de trei ori.
Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) va înfiinţa şi administra registrele naţionale în domeniul dreptului de autor şi a drepturilor conexe, în vederea supravegherii şi controlului circulaţiei produselor purtătoare de drepturi de autor şi drepturi conexe.
Astfel, ORDA va administra registrul naţional al fonogramelor, registrul programelor pentru calculator, registrul naţional al videogramelor şi registrul naţional al multiplicatorilor de discuri optice, casete audio şi casete video.
Pentru aceasta, personalul ORDA va creşte cu 32 de posturi iar bugetul instituţiei va fi suplimentat cu 2.500.000 lei RON. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către ofiţerii sau agenţii de poliţie din cadrul ministerului Administraţiei şi Internelor, de către personalul Gărzii Financiare şi de către personalul Jandarmeriei Române.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *