Stiri si noutati

Google prezint? prima tran?? de c?r?i din biblioteca sa electronic

IT

Motorul de cautare online Google Inc. si patru mari biblioteci americane intentioneaza sa prezinte joi prima colectie de carti care vor fi publicate in format electronic in noua biblioteca online a celor de la Google, informeaza Reuters, receptionata de Rompres.
Aceasta prima transa este compusa din mai multe mii de carti, majoritatea dintre ele fiind carti de literatura ale scriitorilor americani din secolul XIX si carti de istorie. Bibliotecile de la Harvard University, Stanford University, University of Michigan, precum si New York Public Library au contribuit la acest proiect cu carti despre razboiul civil din SUA, documente guvernamentale, scrierile lui Henry James si alte carti ce urmeaza a fi incluse in proiectul Google Print. Cartile au fost scanate de Google si pot fi citite in intregime la adresa http://print.google.com/.
Aceste lucrari sunt doar o mica parte din informatiile pe care proiectul Google Print doreste sa le puna la dispozitia celor interesati. Programul a fost mediatizat in urma cu un an, cand Google a comunicat ca lucreaza cu patru mari biblioteci americane plus cea de la Oxford University pentru alcatuirea celei mai mari biblioteci electronice din lume.
Editorii americani au anuntat insa ca intentioneaza sa dea in judecata Google pentru intentia de a scana si a pune pe Internet carti pentru care nu detine drepturile de autor. Saptamana trecuta, Google a precizat ca va relua procesul de scanare a cartilor pentru care detine drepturile de copyright in cooperare cu bibliotecile partenere.
In plus, pentru a elimina controversele legate de protejarea drepturilor de autor, Google a precizat ca initial se va limita la carti de interes public, lucrari fara autor si lucrari istorice.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *