Stiri si noutati

Magazinele virtuale agata clienti reali

IT

Trebuie sa fac cumparaturi, dar nu as iesi din casa. Am auzit de comertul electronic si de magazinele virtuale, dar pina acum nu am incercat niciodata. Am fost foarte circumspect, dar vorba aceea – incercarea moarte n-are. Ma asez la calculator si incep sa caut magazine virtuale. Descopar nenumarate siteuri specializate in comert electronic. Din fotoliu, prin intermediul Internetului, pot sa cumpar un cadou, sa trimit flori, sa comand o pizza, o carte buna, o camera digitala, un calculator – ultimul racnet, hainute pentru copii, o masina de spalat si multe alte lucruri. Cumparaturile pe internet au devenit o superafacere care genereaza venituri de miliarde de euro in intreaga lume. Romånia este la inceput in privinta comertului electronic, in 2005 valoarea cheltuielilor pe Internet fiind de circa 65 de milioane de dolari. Insa tendinta de crestere a comertului virtual va duce la o dublare, in 2006, a valorii tranzact iilor pe Internet. In Romånia exista 7,4 milioane de carduri si doar 750 de magazine virtuale.

CUM PLATIM LA MAGAZINELE VIRTUALE

Cele mai multe magazine virtuale accepta plata la livrare, dar au inceput sa fie folosite tot mai des platile cu card. I n prezent, clientul primes te cumparaturile prin posta sau firme de curierat rapid, iar plata se face la momentul ridicarii coletului. Varianta platii on-line cu cardul este inca la inceput, multi comericanti evitind acest sistem de plata din cauza pericolului ridicat de frauda. In ultima vreme, companiile de carduri au venit cu oferte tot mai atractive si sisteme de plata tot mai sigure. Cu cardurile Visa s-au facut tranzactii de comert electronic la nivel mondial de 174 miliarde dolari in 2005, inregistrind o crestere de 39% fata de anul anterior. Numarul tranzactiilor la nivel global a fost de 1,8 miliarde, cu 34,8% mai mult decit in 2004. Pentru a-si atrage mai multi clienti, Visa a introdus Verified by Visa, un serviciu bazat pe parola, al carui scop este sa le ofere cumparatorilor un plus de siguranta si securitate, atunci cind isi fac cumparaturile on-line. Acest program asigura autenticitatea identitatii atit a comerciantului, cit si a clientului si solicita detinatorului de card sa furnizeze o parola personala atunci cind plateste on-line pentru bunurile cumparate cu cardul Visa. Prin acest proces se confirma identitatea declarata de cumparator, cind acesta ofera on-line detalii referitoare la card. Pe de alta parte, pina in luna ianuarie 2006, Dot Commerce a inrolat pentru serviciul de acceptare plati pe card un numar de 261 de comercianti. Dintre acestia, 193 sint deja activi si proceseaza on-line, restul fiind in proceduri de implementare si/sau testare a aplicatiilor. Prin serviciile de tranzactionare oferite de DotCommerce s-au procesat in anul 2005 peste 201 miliarde lei. Pentru clientii din afara Romåniei este disponibil si sistemul de plati on-line PayPal pentru cumparaturile din magazinele virtuale romånesti care vor implementa sistemul. PayPal este o companie detinuta de eBay care ofera un sistem de plata raspindit la nivel mondial, ce functioneaza prin deschiderea unui cont virtual, care fie este asociat cu un cont bancar al clientului, fie este alimentat direct de acesta, urmind ca din cont sa fie deduse sumele reprezenti nd contravaloarea produselor cumpa rate sau a serviciilor de care s-a beneficiat.

OKazii.RO – LICITATII I N STIL ROMÅNESC

I ntre cele mai cunoscute site-uri de comert electronic se afla www.OKazii.ro, un eBay romånesc. In fiecare zi, pe OKazii.ro se vind articole in valoare de aproximativ 35.000-40.000 euro. OKazii.ro nu incaseaza comision din aceste licitatii. In prezent, singurele servicii platite pe OKazii.ro sint serviciile de promovare a propriilor articole. Anul trecut, interesul romånilor pentru licitatiile on-line a crescut de 4 ori, pe fondul imbunatatirii principalei platforme de licitatii prin Internet intre utilizatori finali, www.OKazii.ro. Conform serviciului de monitorizare a traficului pe Internet in Romånia, Trafic.ro, incepind cu luna iulie 2005, numarul de vizitatori pe www.OKazii.ro a crescut in mod accelerat, de la 106.000 in iunie 2005, la 629.958 in martie anul acesta, potrivit datelor oferite de serviciul de monitorizare a traficului pe Internet Trafic.ro. I n plus, in octombrie 2005, OKazii.ro, cel mai vizitat site de comert electronic din Romånia, avea 20.000 de licitatii active. I n prezent, pe OKazii.ro sint scoase la licitatie peste 40.000 de articole, 40.129 mai exact. Cit priveste perspectivele pentru urmatoarea perioada, reprezentantii site-ului spun ca acestea sint imbucuratoare. „Ne asteptam anul acesta la o crestere intre 50 si 100% a indicatorilor, atit a cererii, adica a numarului de utilizatori ai serviciului de licitatii prin internet Okazii.ro, cit si a ofertei, adica a numarului de articole oferite spre vinzare pe site”, ne-a declarat Ionut Oprea, Director de comunicare netBridge. Anul trecut, pe OKazii.ro s-au incheiat peste 300.000 de tranzactii intre membrii site-ului. I n topul categoriilor cu cele mai multe oferte in total pe anul 2005 se afla Computere si software, Telefoane mobile, Obiecte de colectie, Foto si Electronice, Echipament fotografic, Anticariat, Auto, Moto, Velo. I ntre cele mai cautate articole se numara si cele de imbracaminte si incaltaminte, antichitatile, obiectele de arta, cartile, filmele video, inregistrarile de muzica, bijuteriile si ceasurile.

ALTEX ATACA SI COMERT UL ON-LINE

Din ce in ce mai multe companii specializate pe retail isi fac site-uri prin care clientii isi pot alege produsele. „Existenta unui site presupune o evolutie permanenta ce se traduce in continut actualizat, imagini noi, servicii, aplicatii, analize de trafic etc. Site-ul Altex se incadreaza in aceasta categorie, iar acest fapt e demonstrat de istoria sa de pina acum. Si-a facut aparitia in toamna anului 2002, iar de atunci a cunoscut o crestere ponderata, dar constanta”, a declarat Andreia Urzica, PR Coordinator Altex. Aceasta spune ca anul 2005 a fost cel mai bogat in realizari. Astfel, in ianuarie 2005, impreuna cu GECAD, a fost implementat serviciul de plati on-line oferit de e-Payment; in luna decembrie, cu ajutorul agentiei de dezvoltare web Webstyler, site-ul a primit o noua infatisare si a suferit imbunatatiri care au vizat in principal o navigare mai usoara. De asemenea, continutul si structura informatiei au fost imbunatatite. Din punct de vedere organizatoric, s-a extins si consolidat echipa responsabila de dezvoltarea magazinului virtual, iar acest lucru s-a resimtit in intensificarea activitatii noastre on-line. I n 2005, Altex.ro a inregistrat cel mai mare volum de vinzari online de la lansare sa. „Ne dorim sa aducem clientii cit mai aproape de decizia de cumparare, indiferent daca vor alege sa cumpere din magazinul virtual Altex.ro sau din unul dintre magazinele noastre off-line”, au precizat reprezentantii Altex.

COMERCIAN II APELEAZA LA FIRME SPECIALIZATE DE „VI NARE” A CLIENTILOR PRIN INTERNET

I n ultima vreme, tot mai multi comercianti apeleaza la serviciile unor firme specializate care le aduc clienti „racolati” pe Internet. „I n cadrul price.ro sint centralizate oferte ale altor magazine virtuale intr-un mod cit mai structurat si accesibil, exclusiv in scopul informa rii. I n prezent, exista aproximativ 50 de astfel de magazine catre care trimitem zilnic de pe price.ro peste 2.000 de potentiali cumparatori. I ntr-un fel, daca vreti, valoarea „vinzarilor" price.ro se regaseste inclusa in vinzarile acestor magazine”, ne-a declarat Bogdan Boca, director general price.ro. Desi lansat in anul 2001, site-ul price.ro s-a orientat cu adevarat catre profitabilitate in decembrie 2005, cind a suferit o „operat ie estetica" si o repozitionare. Referitor la perspectivele pentru urmatoarea perioada, Boca spune ca inclina sa creada ca price.ro va fi cunoscut din ce in ce mai mult ca un expert in cumparaturi. „Oricine este interesat de achizitionarea de produse on-line in Romånia se va informa mai intii aici, pentru a face o alegere profitabila din toate punctele de vedere, crede Boca. I ntre categoriile de produse cele mai accesate pe price.ro se numara componentele hardware, telefoanele mobile, camerele foto&video si echipamente Hi-Fi.

 CUM POTI CUMPARA CASE ON-LINE

Portalul 1001case.ro este un catalog on-line de produse pentru casa, de la materiale pentru constructii pina la amenajari interioare si aparatura electronica si electrocasnica. „Este vorba de un ghid on-line care il ajuta pe cumparator sa se documenteze inainte de a lua decizia de cumparare. Vizitatorii gasesc informatii complete despre produsele care ii intereseaza, pot sa compare produse, in functie de pret, caracteristici, si apoi, dupa ce au gasit produsul care li se potriveste, contacteaza direct furnizorul, iar acesta se ocupa cu incheierea tranzactiei si livrarea produselor”, ne-a declarat Nicoleta Teodor, editor-sef la 1001case.ro. „Portalul 1001case.ro a fost lansat in luna martie 2005. Site-ul a fost foarte bine primit atit de companiile ce activeaza in domeniu, cit si de utilizatori. Pe parcursul anului 2005, s-au inscris 850 de firmepartenere, care au publicat in site aproape 3.000 de produse. I n prezent, in site exista aproape 4.000 de oferte de la peste 1.200 de firme partenere. Dupa nici doua luni de la lansare, site-ul a inregistrat un trafic de aproape 25.000 de vizitatori unici pe luna. Spre sfirsitul anului trecut, in luna noiembrie, s-a inregistrat un salt spectaculos, avind aproape 60.000 de vizitatori unici pe luna. I n prezent, 1001case.ro are 85.000 de vizitatori unici/luna. 90% dintre vizitatori sint din Romånia, dar site-ul este accesat si din SUA, Germania, Franta, Italia si alte tari”, a mai spus Teodor. Potrivit sursei citate, 44,75% dintre vizitatori si-au exprimat intentia de cumparare imediata, iar alti 26,14% si-au exprimat intentia de cumparare in lunile imediat urmatoare, conform statisticilor 1001case.ro. Reprezentantii 1001case.ro sint optimis ti in ce priveste evolutia proiectului lor pe urmatoarea perioada. „1001case.ro este un «shopping consumer guide», fiind un portal vertical, specializat in prezentarea produselor pentru casa. Acest tip de serviciu incepe sa fie tot mai apreciat de consumatorii romåni, dornici sa afle intr-un singur loc informatii cit mai complete despre produsele pe care au intentia sa le achizitioneze”, sustin sursele citate. La un an de la lansare, in martie 2006, site-ul 1001case.ro si-a schimbat infatisarea. Cu un look „fresh and friendly’’, portalul 1001case.ro include acum numeroase servicii utile vizitatorilor. O schimbare importanta a fost facuta pe structura continutului, astfel incit informatiile despre produse sint mai detaliate, de la descriere si caracteristici pina la schite si planuri, instructiuni de montaj si utilizare, documentatii tehnice suplimentare. Prin activarea alertelor, membrii 1001case.ro vor fi anuntati prin e-mail de scaderea preturilor sau de aparitia noilor produse. Inscrierea ca membru in 1001case.ro este gratuita si permite si publicarea de anunturi. In Europa, nordicii sint cei mai mari cumparatori on-line > Jumatate din suedezi au utilizat Internetul pentru cumpa- raturi, urmati de danezi, in proport ie de 48%, si de britanici si islandezi, fiecare cu aproximativ 44%, potrivit unui studiu al Biroului de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat. > Noii veniti in Uniunea Europeana sint mai putin obisnuiti cu comertul virtual si de aceea doar 2,2% din lituanieni au cumparat de pe Internet. > Pe ultimele locuri in acest clasament se afla Grecia cu 2,5%, Letonia cu 4,8% si Cehia cu 5,5% care au facut cumparaturi on-line. La nivelul intregii Uniunii, aproape 23% din populatie au facut tranzactii pe Internet cu servicii sau bunuri. > Cele mai cautate au fost cartile, revistele sau manualele, care au fost achizitionate de 7,9% dintre europeni. > Alte servicii cautate au fost cele de turism, 7,8%, articolele de imbracaminte si sportive, 7,5%, si produsele media, indeosebi filme si muzica, 7,4%.
Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *