Stiri si noutati

Parteneriat intre Nokia si Sanyo

IT

Sanyo si Nokia au anuntat un parteneriat in scopul dezvoltarii si producerii de telefoane mobile avansate. Acest parteneriat este menit sa sublinieze ambitiile celor doua companii din Finlanda si din Japonia de a se dezvolta la nivel global pe piata din ce in ce mai competitiva a telefoniei mobile. Intr-o conferinta de presa comuna tinuta la Tokio, ambele parti au declarat ca vor semna un contract in al doilea sfert al anului curent si ca noua afacere va fi inceputa in cel de-al treilea sfert al acestui an. Impreuna, cele doua companii vor controla in jur de 20% din piata mondiala de telefonie mobila axata pe tehnologia CDMA, devenind principala concurenta a liderului actual sud corean, Samsung.

Totusi, nici Nokia si nici Samsung nu au dat alte detalii in ceea ce priveste investitiile, planurile de productie, branding sau detalii financiare. Noua companie astfel formata va fabrica doar telefoane mobile ce functioneaza cu tehnologia CDMA(code division multiple access), o noua genertaie de tehnologie wireless, ce trasmite datele mult mai repede decat celularele mai vechi, facanc astfel posibil descarcarea de pe Internet de muzica sau video clipuri. Acest tip de tehnologie este deja destul de raspandita in SUA dar si in Japonia, India, China sau Coreea de Sud. Principalele puncte de productie ale noii companii vor fi situate in Japonia, in orasele Osaka si Tottori, dar si in San Diego, California. Oficialii celor doua companii nu au declarat pana acum unde va fi situat sediul companiei.

Sanyo spera ca aceasta noua manevra ii va ridica profiturile serios, tinand cont ca profitul companiei a scazut ca 1.67 de miliarde de euro in anul fiscal ce se va incheia pe 31 martie. Pe langa acest lucru, compania a mai anuntat si o serie de disponibilizari, inchideri de fabrici sau renuntarea la anumite sectoare. Nokia, companie ce detine un procent de 33% din piata gloaba de telefonie mobila dar nu vinde aproape nimic in Japonia, vede parteneriatul cu Sanyo ca o posibilitate de consolidare a prezentei sale pe piata japoneza. Prin aceasta afacere, pozitia Nokia ca cel mai maire producator de telefoane mobile din lume va fi intarita de puterea detinuta de Sanyo pe piata japoneza dar si pe cea in SUA. Parteneriatul va fi bazat pe o colaborare in termeni egali, au declarat oficialii celor doua companii, fara insa a mai da alte detalii.

BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *