Romania si Bulgaria sunt codasele Europei la folosirea calculatoarelor si a telefoniei (IT&C). Desi recunoaste acest lucru, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy (foto), spune ca anul 2005 a fost unul foarte bun pentru sectorul IT&C, fiind un domeniu care se bucura de succes si in care cooperarea intre autoritati, mediul privat si mediul asociativ si-a dovedit eficacitatea. „Practic domeniul IT&C a fost in acest an unul dintre cele mai dinamice sectoare economice romanesti. Cu toate acestea, Romania va trebui ca in 2006 sa-si imbunatateasca multi indicatori pentru ca, din pacate, alaturi de Bulgaria, tara noastra ocupa deocamdata o pozitie codasa in ceea ce priveste sectorul IT&C, comparativ cu tarile Uniunii Europene“, a declarat pentru „Averea“, ministrul Zsolt Nagy. Piata IT&C are o evolutie favorabila, potrivit ministrului Nagy, estimandu-se ca in acest an valoarea ei sa fie de peste 4,1 miliarde euro, comparativ cu anul 2004, cand valoarea pietei a fost de 3,7 miliarde euro. Pentru anul 2006, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei estimeaza o crestere a acestui sector de aproximativ 20%.
Avem nevoie de doua milioane de conexiuni broadband
Statisticile nu sunt insa tocmai favorabile. Rata de penetrare a telefoniei fixe este in Romania de 21%, comparativ 40% cat este media europeana. Chiar daca situatia este mult mai buna la capitolul telefonie mobila, decalajul este inca foarte mare. Astfel, rata de penetrare a telefoniei mobile la noi este de 55%, comparativ cu media europeana de aproximativ 90%. De asemenea, Internetul are o rata de penetrare in Romania de 24%, in vreme ce in tarile Uniunii Europene, aceasta este de peste 40%. Situatia este potrivit lui Zsolt Nagy generata de faptul ca Romania a inceput mult mai tarziu sa perfectioneze aceste domenii, decat alte tari foste comuniste. In plus, Romania a plecat de pe o pozitie ingrata. „In 1990, rata de penetrare a telefoniei fixe era la noi de 14%, in timp ce in majoritatea tarilor est europene era de circa 25%. Pe de alta parte, la noi telefonia mobila a aparut cu o intarziere de cel putin doi fata de celelalte tari vecine. In acest an, putem vorbi despre dublarea numarului de conexiuni la Internet, comparativ cu cifrele corespunzatoare anului 2004. Aplicatiile broadband au cunoscut o dezvoltare puternica in ultimii ani. In prezent, exista 520.000 de conexiuni de tip broadband, din totalul celor 2 milioane de conexiuni la Internet inregistrate in Romania. Pentru a atinge un nivel european, ar trebui insa ca pana in anul 2007, sa avem cel putin 2 milioane de conexiuni de tip broadband“, a mai precizat ministrul Nagy.
Telefonia a atras mai multi bani decat IT-ul
Una, peste alta, Zsolt Nagy considera ca toate obiectivele importante stabilite pentru anul 2005 au fost atinse, chiar daca mai exista inca „unele mici nerealizari“ cum este capitolul privatizarii Postei Romane, Societatii Nationale de Radiocomunicatii sau a PosTelecom. Din punct de vedere financiar insa realizarile au fost semnificative, ministerul IT&C reusind sa obtina venituri de 30 de ori mai mari decat bugetul alocat acestei institutii pe intregul an. „Investitiile au crescut si acest lucru va fi valabil si pe viitor pentru ca Romania este un mediu deosebit de atractiv pentru afaceri in acest sector. Mai ales in Comunicatii, investitiile au fost remarcabile in anul 2005. 60 de milioane de euro au intrat in bugetul statului pentru licentele 3G si 28 de milioane de euro, pentru licenta Cosmorom.
Noul operator Cosmote a anuntat zilele trecute investitii de peste 500 de milioane de euro pentru urmatorii cinci ani, iar Romtelecom s-a angajat la alte investitii de circa 450 de milioane de euro pentru modernizarea retelei. Si ceilalti doi operatori de telefonie mobila, Connex-Vodafone si Orange, au investit fiecare sume de peste 200 de milioane de euro“, a explicat ministrul Nagy. El a mentionat ca si in IT, interesul investitorilor este mare. Gigantul software Intel a investit anul acesta 12 milioane de dolari in Siveco, cea mai mare firma de software din Romania.
De asemenea, Oracle, a anuntat ca isi va dubla numarul de angajati. Infineon, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductoare si-a anuntat intentia de a crea un centru de dezvoltare in Romania, iar producatorul de antene Kathrein, prin reprezentantul sau Romkatel, intentioneaza sa isi dezvolte activitatea de productie infiintand o noua unitate la Resita, dupa cea existenta la Timisoara. „Toate acestea demontreaza ca cel putin in acest domeniu, Romania stie sa atraga investitii“, ne-a mai declarat ministrul.
Cristina Nedelcu
sursa: Averea
Have something to add? Share it in the comments.