Stiri si noutati

SUA nu va ceda controlul asupra computerelor care controleaza traficul pe Internet

IT

Guvernul SUA va pastra pe o perioada nelimitata controlul asupra marilor computere care controleaza traficul pe Internet, ignorand cererile venite din partea altor tari care solicita transferul acestei sarcini catre un organism international, a declarat joi seara un inalt oficial guvernamental american, informeaza AP.

Secretarul adjunct pentru comunicatii si informatii in cadrul Departamentului american al Comertului, Michael D. Gallagher, a explicat foarte clar ca SUA nu au de gand sa cedeze acest control asupra unui organism international din cauza cresterii amenintarilor la adresa securitatii sistemelor informatice precum si datorita cresterii dependentei comunicatiilor si comertului mondial de sistemul Internet. In schimb oficialul american a precizat ca autoritatile de la Washington sprijina cererile venite din partea guvernelor straine care cer sa aiba control asupra propriilor sufixe de tara, cum este de exemplu ".fr" pentru Franta.

Computerele in chestiune sunt folosite drept principale directoare pentru traficul pe Internet si "comunica" browsere-lor Web si programelor d e-mail cum sa directioneze traficul. Utilizatorii de Internet din intrega lume interactioneaza zilnic cu aceste computere, desi nu sunt constienti de acest lucru. Daca factorii de decizie politica ar dori acest lucru, intr-un secunda toate site-urile Web ar putea sa aiba un sufix specific care practic nu ar putea fi atins. Desi fizic computerele, in numar de 13, cunoscute sub numele de servere "root", sunt in mainile unor companii private, ele contin aproximativ 260 de liste de sufixe Internet (cunoscute drept ".com") aprobate de guvernul SUA.

In 1998, Departamentul american pentru Comert a selectat o organizatie privata cu o echipa de conducere internationala, Corporatia Internet pentru Alocarea de Nume si Numere (ICANN) pentru a decide care sunt sufixele trecute pe aceste liste. Initial SUA, care detine dreptul de veto asupra acestor sufixe, a anuntat ca va delega aceasta putere odata ce ICANN va indeplini anumite conditii. In schimb ultimele declaratii demonstreaza clar ca Departamentul american pentru Comert va continua sa pastreze acest control, indiferent daca ICANN indeplineste sau nu aceste conditii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *