Stiri si noutati

Windows Vista, o bijuterie a calculatoarelor

IT

A trecut aproape un deceniu de cind Microsoft a revolutionat lumea computerelor prin lansarea sistemului de operare Windows 95. Cu ajutorul acestuia, domeniile hardware si software s-au dezvoltat foarte mult. Microsoft spera sa repete performanta de atunci si cu sistemul de operare Windows Vista. Avind numele de cod Longhorn, datorat unui bar popular (Longhorn Saloon) din Whistler, British Columbia (Canada), acesta era preconizat sa apara initial la sfirsitul anului 2003, nefiind decit un pas mic intre Windows Xp si Windows Vienna. Treptat, Longhorn a asimilat tehnologiile lui „Vienna”, iar data de lansare a fost decalata. Numele de Vista l-a primit de abia pe 22 iulie 2005, iar pe piata va aparea la sfirsitul acestui an.

DESKTOP 3D
Dar ce imbuna- tatiri va aduce Vista fata de sistemele de operare actuale? Multi il lauda pentru noua interfata grafica, numita Aero (Authentic, Energetic, Reflective, Open), care va schimba definitiv modul in care interactionam cu computerul nostru, iar datorita functiilor de transparenta, va deveni o adeva rata placere pentru ochii utilizatorilor. Desktop-ul nu va mai fi 2D, asa cum ne-am obisnuit in versiunile precedente de Windows. Prin Vista se va face saltul la mediul 3D, ferestrele putind fi rotite si aranjate intr-un spatiu tridimensional dupa bunul plac. Aceasta imbunatatire are totusi pretul ei. Cerintele hardware pentru rularea acestei bijuterii nu sint deloc de neglijat, configuratia recomandata de Microsoft fiind un Pentium 4 sau AMD Athlon cu cel putin 512 Mb memorie si placa video compatibila DirectX 9.0. Vista va veni pe DVD, asa ca cei care au inca unitate CD-ROM vor trebui sa-si achizitoneze un drive DVD, daca vor sa se bucure de el. Spatiul ocupat pe hard dupa o instalare standard va fi de cel putin 1.5 Gb.

MAI USOR DE SHARE-UIT
Multe functii au fost simplificate. Pentru lansarea unui program nu trebuie decit sa apesi tasta Windows si sa tastezi citeva litere din numele programului pe care vrei sa il rulezi. Acesta va fi deschis automat dupa apasarea tastei Enter. Bara de meniu (File, Edit, View, etc.) care aparea in mod normal sub rama ferestrei, a fost mutata sub bara de adrese, iar prefixul „My” din nume precum „My Computer” sau „My Documents” a disparut complet. „Documents and Settings” a fost redenumit „Users”, iar directoarele Pictures, Movies si Music au fost mutate din directorul „Documents” in „Users”. Nivelul de comunicare intre computerele din retea a fost imbunatatit prin tehnologia peer-to-peer, optiunea de share a fisierelor devenind astfel mult mai facila. Vista va avea noi modalitati de Power Management ce vor permite trecerea in mai putin de trei secunde din Standby in stare activa.

FOLDERE VIRTUALE
Sistemul de navigare a fost schimbat si el, prin introducerea folderelor virtuale. Sa presupunem ca vrei sa-ti faci un album de familie. Tastezi un cuvint si fisierele pe care le cauti vor fi colectate intrun director virtual, facind organizarea pozelor digitale mult mai usoara. Fisierele vor arata la fel ca cele originale, vor putea fi editate identic, dar pozele actuale se vor afla in siguranta in alta parte. O alta noutate o reprezinta introducerea sidebar-ului. Acesta este un panou aditional, cu ajutorul caruia poti vedea slideshow-uri cu fotografii si poti citi feed-uri RSS. Jim Allchin, copres edintele diviziei Platforme, Produse si Servicii de la Microsoft, a declarat ca sidebar-ul „va putea fi plasat pe marginea ecranului, iar formatul widescreen va permite acest lucru”. Sidebarul va avea integrate de asemenea si alte mici programe, numite gadgets. Mai multe informatii despre ele puteti afla pe site-ul www.microsoftgadgets.com. Pentru cei care se plictisesc repede, exista o sectiune dedicata exclusiv jocurilor (Games Explorer), unde pe linga clasicile Solitaire, Spider Solitare, FreeCell, Hearts si Minesweeper veti gasi si citeva noutati precum Mahjong Solitaire, Purble Place si Sah.

UN SISTEM MAI SIGUR
Cele mai importante schimbari vor fi insa in materie de securitate. Windows Vista va fi mult mai sigur, privilegiile userilor fiind de data asta mult mai stricte. |n Windows XP, oricine ar fi putut sterge tot continutul hard diskului in citeva minute. Acest lucru nu va mai fi posibil in Vista. Imaginati-va sistemul de operare ca o banca. Momentan, intrusii trebuie doar sa treaca de garzile de securitate pentru a putea intra in seiful ce contine viata ta digitala. Asta se intimpla deoarece Windows XP nu are „lacat” si la seif. Cu Vista, nu trebuie sa-ti mai faci probleme daca cineva reuseste sa treaca de garzile de securitate de la intrare, deoarece nu va avea acces automat si la documentele tale. Desi suna revolutionar, aceleasi principii sunt folosite de Mac si Linux de mai multi ani. Printre facilitatile aduse de Vista se numara o versiune imbunatatita a Windows Media Player precum si noul Internet Explorer 7, cu o protectie mai buna impotriva atacurilor de tip phishing (furtul datelor confidentiale si a parolelor). |n ciuda promisiunilor facute, multi analisti se intreaba cit de inedit va fi cu adevarat Windows Vista. Majoritatea caracteristicilor „noi” sint familiare deja celor care au incercat OS X 10.4 de la Apple, cunoscut si sub numele de Tiger. O alta problema o reprezinta asigurarea stabilitatii sistemului de operare, fara a mai fi nevoie de update-uri si patch-uri. Cei de la Microsoft au anuntat ca nu vor lansa produsul pina cind nu va trece de testele de calitate, securitate si fiabilitate. Nu a fost anuntata oficial data aparitiei, dar se vehiculeaza ca aceasta ar fi 1 decembrie 2006.
Liviu Adomnica
Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *