Stiri si noutati

Aniversare

Cercetatorii de la Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS au ales ca nume de extensie pentru noua tehnologie de comprimare muzicala denumirea de mp3. Aceasta se intampla in urma cu 10 ani. Nu stiu cati dintre utilizatori sunt constienti de modul cum a fost ales numele de cei care au proiectat softul, dar in momentul de fata acest format de codare muzicala este unul dintre cele mai cunoscute din lume. Acum internautii sunt cei care trebuie sa tina pasul cu el.

Denumirea prescurtata a softului a fost aleasa dupa un sondaj intern. Angajatii de la Fraunhofer au optat pentru MP3 ca prescurtare la: ISO MPEG Audio Layer 3. Denumirea a fost compatibila international inca din 1992; desi produsul avea un caracter prea complex pentru tot ceea ce exista pe piata in acel moment nu a intampinat mari probleme in a fi implementat. MPEG este numele unei familii de standarde folosite pentru a coda informatia audio-vizuala (Motion Picture Experts Group, Audio Layer ).

De acum 10 ani, formatul MP3 a evoluat continuu. In momentul de fata Institutul Fraunhofer si Thomson au lansat formatul MP3 surround, proiectat sa suporte multichannel pentru sistemul cu sase boxe. La inceput produsul va putea fi utilizat gratis printr-o simpla downloadare de pe internet. La inceputul anului urmator insa, doritorii va trebui sa plateasca utilizarea acestui soft. Acest plus oferit melomanilor va putea fi folosit si de pe vechile variante MP3 dar doar in varianta stereo. Totusi, pentru a asculta melodiile la calitatea pe care programul le promite, este recomandabil ca cei interesati sa-si cumpere un CD player sau un MP3 player. Pe unii dintre ei este posibil sa-i determine sa-si cumpere computere mai puternice cu 50% decat cele pe care le detin.
Cei care sunt curiosi cum suna noul format MP3 pot descarca gratuit de la urmatoarea adresa: www.iis.fraunhofer.de/amm/download/mp3surround/downloadpage.html, un MP3 Surround Decoder/Player, un encoder si un plug-in pentru WinAmp.
In ciuda diferitelor tentative de a fi detronat de WMA, OGG sau alte formate, MP3 a ramas cel mai folosit soft pentru comprimarea muzicala.

Anul acesta directorul institutulul mentionat, Karlheinz Brandenburg a inaugurat la Los Angeles o tehnologie care reda cu cea mai mare fidelitate toate sunetele audio. Aceasta se adreseaza preponderent cinematografelor si celor care dispun de o situatie financiara ridicata.
Tehnologia lansata sub numele de Iosono, are capacitatea de a reda sunete tridimensionale aproape intr-o concordanta perfecta cu cele reale. Realizarea unei astfel de tehnologii a fost posibila deoarece puterea de procesare a computerelor a crescut considerabil intr-un timp destul de scurt. Iosono foloseste un inel de difuzoare asezate in jurul spatiului de ascultare care reproduce sunete venind din orice directie chiar si din afara spatiului de ascultare.
Pretul unui sistem complet nu a fost facut public, dar producatorii au avut grija sa specifice ca, deocamdata, se adreseaza celor cu extrem de multi bani.

 

Irina Mateescu – BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *