Stiri si noutati

Berea bruna in Romania, un segment de piata aparte

Piata berii brune in Romania se dezvolta in umbra berii blonde, mai promovata de producatori si mai consumata de clienti. In timp ce sortimentele de bere blonda sunt extrem de variate si cuprind mai multe branduri pentru fiecare categorie de consumatori (de la berea populara la cea super-premium), berea bruna abia daca prezinta cateva marci. In general, un magazin mediu sau un bar include in oferta un singur brand de bere bruna, pe acest segment piata fiind mai degraba decisa de retaileri si mai putin de consumatori, care nu au practic de unde alege. Ciuc Black, una dintre putinele marci de bere bruna din Romania, a fost scoasa recent de pe piata, ca parte a strategiei de restructurare de brandurilor Brau Union.

Reprezentantii companiei austriece detinute de grupul Heineken au explicat insa ca o alta marca din portofoliul lor, Silva Dark, este lider pe piata berii brune in Romania, intr-adevar fiind si berea bruna cel mai des intalnita in spatii comerciale si localuri. Cel mai fidel concurent – cam singurul real de pe piata – pentru Silva Dark este Ursus Black de la Ursus Breweries. Berea bruna este cunoscuta si prin taria sa mai mult decat moderata – ajunge pana la 6 sau chiar 7% la alcool volum, cu multe peste berea normala, care in general variaza in jurul valorii de 4-5%. Berea bruna are un target mai aparte de consumatori, fideli acestui segment de bere si cu un profil deschis spre nou, spre stil, spre rafinament. Evident, mai este vorba si de gusturi, care nu se pot discuta, la fel cum unele persoane prefera berea blonda si altele o evita.

Oficialii Brau Union Romania subliniau si prezenta pe piata a unor sortimente de bere cu tarie mare in alcool, insa care nu sunt beri brune si creeaza astfel un segment tangent (beri strong) – Tuborg Royal Export fiind liderul in categorie. Segmentul berii brune in Romania este relativ constant, companiile nu investesc in promovarea acestui segment si nici nu se asteapta la o evolutie aparte a sa. Pe piata exista si cateva sortimente de bere bruna importata, exponenta a clasei super-premium export. Berea Guiness, o prezenta notabila la nivel mondial, o bere bruna cu o consistenta speciala, este distribuita tot mai intens si in Romania.

Sursa: Smart Financial

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *