Stiri si noutati

Bun venit in Top 100, Romania, tara scumpa!

Minune! Iata ca, dupa 16 ani, a venit vremea ca reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism sa iasa la rampa si sa anunte, in lumina reflectoarelor o mare realizare. Pentru prima oara dupa 1989 turistii straini care ne-au vizitat tara in primele 11 luni ale anului trecut au cheltuit cu 145 de milioane de euro mai mult, comparativ cu romanii care au calatorit peste hotare.

Si astfel, o informatie incompleta, a facut inconjurul presei autohtone, transformand in vedete pentru o zi pe mesagerii acestei stiri senzationale. Daca informatia ar fi fost completa, probabil ca in loc sa se impauneze, anet®istii ar fi cazut pe ganduri. Care sa fie explicatia „balantei pozitive“ din 2005, in cazul in care informatia este adevarata? Chiar daca ne-ar place sa credem ca Romania a devenit un fel de Hong Kong al Europei, centrele importante de afaceri de pe batranul continent au ramas aceleasi – marile orase occidentale si, bineinteles, Moscova.

Deci nu turismul de afaceri a fost „motorul“, asa cum incearca sa justifice ANT-ul „incasarile record“. Explicatia este una singura – preturile umflate practicate pentru serviciile de cazare si masa in tara noastra. Fiindca nu mai este o noutate pentru nimeni ca Romania este o destinatie turistica scumpa, iar raportul pret – calitate dezechilibrat. Faptul ca suma cheltuita de turistii straini este cu…99 la suta mai mare fata de perioada similara a anului trecut nu inseamna ca romanii au facut economii cand au plecat in strainatate, ci ca tara noastra a mai urcat in Topul 100 al celor mai scumpe tari din lume. In goana de a prezenta „minunea“, reprezentantii ANT au scapat o informatie care oglindeste adevarata situatie de la noi: aproape… 7 milioane de romani au calatorit in strainatate in 2003/2004, adica aproape 32 la suta din populatia tarii. In schimb, in aceeasi perioada, in Romania au intrat 6,6 milioane de vizitatori straini, din care 4,2 milioane au insumat „turistii“ unguri, cei din Republica Moldova si din Bulgaria, adica micul trafic de frontiera, cel care nu are nici o legatura cu turismul adevarat.
Mona Scarisoreanu

Sursa: Travelweek

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *