Stiri si noutati

InfoCard de la Microsoft: Vor mai fi necesare parolele?

Cautand sa simplifice tranzactiile online si sa le faca mai sigure, presedintele Microsoft Bill Gates a prezentat o solutie menita sa inlocuiasca introduceare manuala a parolelor si a username-urilor pentru a accesa un site pe Internet. Gates a mai vorbit si despre eforturile intensificate din partea Microsoft de a imbunatati masurile de securitate la viitorul sistem de operare Windows Vista si de a combate virusurile si spyware-ul, atacurile din partea hackerilor sau alte pericole de acesr tip.

“Ne confruntam atat cu o provocare cat si cu o ocazie de a permite folosirea acestor sisteme digitale in mult mai multe moduri”, a declarat Gates la conferinta RSA legata de securitatea computerelor ce a avut loc marti. Acesta a mai scos in evidenta potentialul unei tehnologii numite InfoCard, tehnologie ce va ajuta utilizatorii la accesarea informatiei de indentificare fara a se supune riscului de a o pierde sau de a le fi furata. Aceasta tehnologie mai poate fi folosita si de companiile ce doresc sa isi imbunatateasca modul de acces la retelele interne InfoCard este ultima realizare Microsoft in domeniul serviciilor de identificare si autentificare.

Prima tehnologie de acest gen, Passport, a fost amplu crititicata din cauza ca Microsoft stoca informatia centralizat si astfel controla doar o singura metoda de identificare ce urma sa fie folosita pe site-urile web. Astazi, Passport e folosit in principal doar pentru a accesa site-urile MSN. InfoCard este mai mult un “depozit” ce stocheaza identitati – si alte informatii – create si administrate de utilizatori. Un program manager de la Microsoft a facut o scurta demonstratie, intrand pe un site de inchirieri de masini si autentificandu-se printr-un click pe o iconita InfoCard si alegandu-si identitatea pentru site-ul respectiv. El a fost autentificat imediat, fara sa mai fie nevoie de introducerea manuala a username-ului sau a a parolei. “InfoCard e similar unui portofel unde pastrezi diferite carti de vizita” a delarat Michael Nash, vicepresedintele departamentului de tehnologie pentru securitate de la Microsoft.

De asemenea, InfoCard ruleaza izolat de alte programe de pe computer, fiind astfel mai putin vulnerabil in fata atacurilor cu virusi sau din partea hackerilor. Interfata InfoCard impiedica utilizatorii de la a face orice altceva pe computer pana cand nu este inchisa.

 InfoCard va fi disponibil spre sfarsitul acestui an, va fi compatibil cu Internet Explorer 7 de pe sistemele de operare Windoes Vista, XP cu service pack 2 si ultima versiune a Windows Server 2003. Vista, urmatoarea generatie de sisteme de operare pentru desktop, va fi lansat in aceasta toamna.

BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *