Stiri si noutati

Interviurile Microsoft: ?Cum ati decora baia lui Bill Gates??

Probabil ca nu ati intrebat sau nu ati fost niciodata intrebat acest lucru la un interviu(sau in orice alta circumstanta). Dar modul in care un aplicant pentru un post raspunde la aceasta intrebare poate fi mai relevant pentru viitoarea sa performanta decat intrebarile obisnuite despre locul de munca anterior, realizari, scopuri si asa mai departe.
Cel putin asa gandesc cei de la Microsoft, unde sute de aplicanti au fost pusi in fata intrebarii cu baia, parte dintr-un riguros si legendar ritual al interviurilor, in care candidatii sunt pusi pe jar de catre viitorii colegi cu o suita de ghicitori, puzzle-uri si bizare intrebari ipotetice. Acest proces a fost unul dintre cele mai bine pazite secrete de la Microsoft. Dar autorul William Poundstone dezvaluie misterul legat de acest tip de interviuri in cartea sa How Would You Move Mount Fuji? Microsoft’s Cult of the Puzzle: How the World’s Smartest Companies Select the Most Creative Thinkers. (“ Cum ati muta muntele Fuji? Cultul pentru puzzle de la Microsoft: Cum cele mai inteligente companii din lume selecteaza cele mai creative minti?”)
Companiile ca Microsoft sunt mai putin interesate de ceea ce au facut candidatii sau de ceea ce stiu decat de modul in care gandesc. Sa luam ca exemplu baia domnului Gates. Candidatii trebuie sa vina cu idei la care insusi Gates nu s-a gandit, ceea ce nu e un lucru usor, luand in considerare faptul ca Gates isi poate umple cada cu apa de temparatura dorita folosind telecomanda din masina! Iata cateva raspunsuri castigatoare: dulapioare cu medicamente care se incuie automat spre a preveni copii sa umble la ele; o oglinda care reflecta imaginea ta asa cum te-ar vedea alti oameni. Poundstone spune ca “este vital sa se angajeze oameni care nu numai ca pot face fata schimbarii, dar o si pot initia. Microsoft are nevoie sa angajeze oameni care sunt capabili sa inventeze Microsoft-ul de peste cinci sau zece ani”

Iata cateva exemple din procesul riguros de intervievare e la Microsoft:

Cum se fabrica bomboanele M&M?

Iata raspunsul corect: centrul de ciocolata al bomboanelor este turnat in mici forme. Formele rezultate sunt apoi puse intr-un cilindru care se roteste si sunt suflate cu un lichid pe baza de zahar care se intareste spre a forma un invelis alb. Bomboanele sunt apoi suflate din nou cu un amestec colorat. Dar pentru Microsoft nu e important sa primeasca raspunsul corect. Ingenuitatea solutiei si procesul prin care s-a ajuns la solutia respectiva este evaluat. Iata un raspuns ingenios, chiar daca gresit: “Exista o fisie de ciocolata fierbinte, prin care sunt propulsate alunele inghetate, ciocolata intarindu-se in jurul acestora in momentul aterizarii.”

Cum ati cantari un avion fara cantar?
Intrebarea e menita sa identifice capacitatea candidatului de a gandi logic. Iata un raspuns: sa se transporte avionul pe un vapor suficient de mare, marcandu-se pe cala vaporului cu o linie nivelul apei, dupa ce avoinul este incarcat, apoi sa se indeparteze avionul. Sa se incarce vaporul cu obiecte de greutate cunoscuta pana cand vaporul se scufunda exact pana la linia marcata. Greutatea totala a obiectelor incarcate va fi egala cu greutatea avionului.

Cum ati testa o solnita?

Microsoft pune o multime de intrebari legate de testare, pentru a determina daca aplicantii sunt constienti de faptul ca mai multe tipuri de criterii de evaluare se aplica chiar si in cazul celor mai simple obiecte. Cei mai buni candidati pun la indoiala cele mai evidente lucruri si vad lucrurile dintr-o perspectiva noua. Ce ar putea sa nu fie in regula cu o solnita? O solnita ar putea fi plina cu zahar; gaurile ar putea sa fie de dimensiunea nepotrivita; e greu sa deosebesti o solnita de un recipient pentru piper; e prea greu de reumplut. Odata ce definesti mai multe genuri de criterii, ai putea alege o echipa de testare specializata care sa testeze mai multe tipuri de solnite in diverse tipuri de situatii realistea, spre a vedea care design e cel mai eficient.
Probabil ca marea majoritate a companiilor nu au nevoie sa fie atat de “nemiloase” precum Microsoft, a carei politica este sa angajeze “primii 10% din primii 10%”. Oricum, avand cativa membrii Mensa ca angajati are totusi avantaje…

Sonia Lodi, BizWords.ro

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *