Stiri si noutati

Meritul ti-l faci tu si ti-l recunosc altii

Societatea simte nevoia sa-i rasplateasca pe cei mai buni. Aceasta nevoie s-a facut cunoscuta inca de le inceputuri. Fie ca este vorba de sporturi, filme, internet, relatii publice, advertising, muzica, descoperiri stiintifice sau sanatate societatea tinde sa-i premieze pe cei mai buni ca o recunoastere si ca o marca distinctiva fata de ceilalti. Asa s-au nascut premiile si galele laureatilor. Si asa au aparut vedetele….oamenii recunoscuti ca fiind cei mai buni, aparte fata de cei din jurul lor. Ce face o poveste sa fie de succes mai mult decat cea mai apreciata distinctie in domeniu ? Ce au de castigat organizatorii de pe urma unor astfel de recunoasteri este lesne de inteles.

In domeniul comunicarii digitale, la noi cele mai importante distinctii sunt cele oferite in cadrul festivalului « Internetics ». Acesta este primul festival romanesc de comunicare digitala care recunoaste excelenta si inovatia in folosirea internetului si a noilor tehnologii de comunicare. Misiunea sa este sa sustina dezvoltarea internetului romanesc si sa-i ajute pe romani sa comunice mai bine cu ajutorul tehnologiilor digitale. Organizatori: Asociatia de Comunicare Ethos si Blue Leaf Multimedia. In conditiile in care piata romaneasca de internet este in continua ascensiune un astfel de festival nu poate decat sa fie binevenit.

EFIRO: premii care in ziua de azi sunt destul de putin mediatizate, dar au o mare traditie. Prima editie a acestor premii a avut loc in 1932. Premiile EFIRO se acorda pentru…filatelie. Sub sloganul: « Promoveaza-ti cultura prin timbre » acest festival este organizat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei, Federatia Filatelica Romana, Compania Nationala Posta Romana si Romfilatelia. Unele tari occidentale tin foarte mult la acest gen de premii, pentru ca demonstreaza o anume valoare a culturii si generatiei respective.

« Premiile Pietei Asigurarilor » au un caracter complex, prin diversitatea categoriilor de inscriere in concurs: de la compania de asigurari a anului si banca anului pana la premiul de popularitate (acordat pentru cea mai indragita persoana din acest domeniu) si premiile media aferente asigurarilor.

In categoria celor mai apreciate distinctii, de catre publicul larg, sunt: Premiile Nobel, Premiul Oscar, Premiile EFFIE, iar la noi: Premiile APTR, Premiile Tvmania, si mai nou Regalul Relatiilor Publice si Gala AD’OR.

Premiile Nobel au fost create de savantul si omul de afaceri Albert Nobel, inventatorul dinamitei, care in testamentul sau a cerut ca veniturile imensei sale averi sa fie oferite in fiecare an « sub forma de premii celor care, in anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanitatii ». Astfel prin testamentul lasat de Alfred Nobel, aceste premii sunt decernate de urmatoarele institutii: Academia Regala de Stiinta din Suedia, Institutul Carolina din Stockolm, Academia Suedeza si un comitet alcatuit din 5 membri alesi din Parlamentul Norvegiei. Primele premii Nobel au fost date la 10 decembrie 1901, imediat dupa moartea autorului lor si constau in: o medalie, o diploma si o suma de bani in valoare de 40.000 $, suma care in prezent poate ajunge si la 1.000.000 $.

Cele mai mediatizate si mai fastuoase distinctii raman fara drept de apel cele din industria cinematografica: Premiile Oscar. Premiile Academiei Americane de film aduna toata stralucirea Hollywoodului intr-un singur loc, odata pe an, cu intentia de a-i promova pe cei mai buni: actori, regizori, filme, montaje, coloane sonore, costume si machiaje.

Cu bugete de zeci de ori mai mici decat galele de premiere cunoscute in afara granitelor, Romania isi premiaza si ea fruntasii dupa posibilitati si nu numai. Pentru ca toti avem nevoie de recunoastere, iar succesul vine odata cu aceasta. Nu poti afirma despre o actiune ca este o poveste de succes daca nu este recunoscuta ca atare.

Irina Mateescu – Bizwords 

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *