Stiri si noutati

Special – Lectii de leadership creativ de la Paul Claudel si IEDC

IEDC – Bled School of Management a oferit o mostra generoasa de leadership creativ in cadrul unui seminar interactiv sustinut de Paul Claudel, consultant international si profesor de leadership, HR si filosofie aplicata in afaceri. Seminariile si, in general, programele de MBA au evoluat spre interactiv, dincolo de orele in care atentia deviaza de la discursul monoton ingloband teste de personalitate, experienta hands-on sau vizionare de scene de film.

Economia, vechi-nou-global

Paul Claudel a prezentat 3 modele de afaceri si leadership intalnite de-a lungul timpului in lume. Vechea economie este cea in care factorii cheie care determinau performanta erau cresterea, achizitia de companii nefolositoare, cariera, profitul si organizarea minutioasa. Datorita exploziei tehnologiei informatiei si revolutiei industriale, a aparut economia noua, bazata pe inovarea conceptelor folosite in afaceri, stimularea angajatilor in inventarea de noi abordari si impartirea atat a responsabilitatilor, cat si a reusitelor. Idei noi, viteza, bani multi – principii care au fost inlocuite cu altele, centrate pe nevoile oamenilor, integrate in economia globala. "Afacerile sunt din ce in ce mai mult despre oameni", "Nu mai vorbesti cu oamenii despre aptitudini, ci despre nevoi – despre cum le poti indeplini aceste nevoi", "Am strivit emotiile; au fost omise, dar avem nevoie de ele, trebuie sa le folosim si sa le interpretam", a spus Paul Claudel (fost director in cadrul Alcatel) intr-un ritm antrenant. Factorul uman, responsabilitatea sociala globala, haos organizat sunt carcteristicile ce determina performanta modelului economiei globale.

Executie, teamwork, inspirare, delegare

Stilul de conducere depinde de gradul de imaginatie si capacitate de executie a fiecarui lider, dar si de situatia in care se afla compania. In functie de cele 2 capacitati, principalele modele de leadership sunt: prin executie – liderul preia controlul, prin lucru in echipa – liderul evalueaza ce are de facut si actioneaza impreuna cu echipa, prin inspirare – liderul are idei si ii lasa pe angajati sa actioneze, prin delegare – liderul nu se implica decat in alegerea persoanei delegate. "Ni se spala creierul … ca lucrul in echipa este factorul cheie" In functie de gradul de risc la care e supusa compania, trebuie aplicate stilurile potrivite de conducere. Ideal, un conducator foarte bun este in stare sa aplice tot spectrul de stiluri, insa de cele mai multe ori el aplica stilul sau propriu fara sa tina cont daca se potriveste situatiei. "In cadrul scolilor de afaceri, ni se spala creierul si ni se induce faptul ca lucrul in echipa este factorul cheie", a mai spus Paul Claudel.

Vitality Quotient – puterea de a trai

"Toti oamenii au in viata aceeasi motivatie, dorinta de a trai, iar liderii eficienti intuiesc acest lucru". Paul Claudel a mai introdus si coeficientul de vitalitate, VQ, puterea de a trai, capacitatea de a mobiliza functiile vitale pentru indeplinirea planului de viata. Retras, Precaut, Angajat sau Hiperactiv sunt categoriile in care se pot incadra oamenii. In afaceri este vital sa verifici VQ-ul personal al angajatilor, al sefului si al clientilor, trebuie constientizata distanta dintre persoane si rezolvata. Evaluarea VQ-ului este utila si in impartirea sarcinilor si realizarea echipelor – este foarte important ca intr-o echipa sa fie cel putin o persoana cu VQ ridicat pentru a mobiliza si restul membrilor. IEDC a fost una din primele scoli de management, fondata in 1986, in Bled, Slovenia. De-a lungul timpului, IEDC a oferit peste 900 de programe de pregatire manageriala oamenilor de afaceri din 56 de tari. Scoala accepta aproximativ 3000 de studenti pe an, 70% fiind din alte tari decat Slovenia. Sursa: Smart Financial

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *