Stiri si noutati

Autoritatea locala va fi implicata in proiectul de asigurare a locuintelor

Autoritatile locale vor fi implicate in proiectul de asigurare a locuintelor impotriva calamitatilor naturale, astfel incat acestea sa completeze suma necesara asigurarii pentru cei cu venituri mici, a declarat pentru Rompres ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului Laszlo Borbely.

"Trebuie sa implicam autoritatile locale si taxele locale in acest proces de asigurare a locuintelor, astfel incat sa putem sa sustinem o parte din suma necesara pentru asigurare pentru cei cu venituri mici", a spus Borbely.

Astfel, autoritatile locale vor decide pentru ce risc este obligatorie asigurarea locuintelor, in functie de zona. Ministrul a spus ca va avea saptamana viitoare mai multe intalniri cu membrii echipei care se ocupa de acest proiect, comisie ce include reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Astfel, conform proiectului, proprietarii din intreaga tara vor trebui sa-si asigure locuintele, iar companiile de asigurari vor fi obligate sa incheie polite de asigurarea tuturor solicitantilor. Costul politei de asigurarea va fi proportional cu valoarea casei.

Potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, asigurarea obligatorie pentru locuinte va intra in vigoare cel mai probabil la 1 ianuarie 2006. De asemenea, cei care nu doresc sa-si asigure locuinta nu vor fi nevoiti sa plateasca amenzi. Pentru ei insa se vor introduce anumite restrictii: fie nu vor putea sa-si vanda locuinta, fie nu vor putea sa faca actele de mostenire.

Prima de asigurare urmeaza sa reprezinte intre doi si trei la mie din valoarea casei, ceea ce inseamna ca firmele de asigurari ar putea incasa anual intre 250 si 300 milioane de euro. Banii vor fi folositi pentru repararea caselor distruse de cutremur, inundatii sau alte calamitati.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *