Stiri si noutati

Banca Nationala nu isi propune limitarea creditului ipotecar sau imobiliar

“”>Banca Nationala a Romaniei nu are in vedere impunerea unor restrictii care sa duca la cresterea dobanzilor la creditele ipotecare si imobiliare pentru limitarea acestora, a declarat, miercuri, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, cu ocazia unui seminar dedicat expansiunii creditului de consum.
‘N-as crede ca Banca Nationala a Romanei va lua masuri pentru cresterea dobanzilor la creditele ipotecare sau imobiliare pentru ca acest lucru ar intra in conflict cu alte elemente ale politicii noastre monetare’, a spus Florin Georgescu, intr-o conferinta privind creditarea populatiei.
Acesta a subliniat ca nu trebuie sa existe ingrijorari cu privire la viitorul pietei imobiliare, insa toate produsele de creditare trebuie sa tina cont de sustenabilitatea creditului ipotecar.
Florin Georgescu a explicat ca autoritatile trebuie sa fie atente ca Romania sa nu pateasca ca Japonia sau Statele Unite, unde aceste credite au depasit valoarea activelor, fiind provocate, astfel, dezechilibre majore.
‘Trebuie sa fim atenti pentru ca exista o cerere mai are decat oferta pe piata imobiliara, alimentata nu din venituri proprii, ci din credit, a explicat prim-viceguvernatorul BNR. Georgescu a spus ca este ingrijorator ritmul de crestere a acestor credite si faptul ca scadentele sunt pe perioade diferite, cea ce poate afecta stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.
De partea cealalta, reprezentantii bancilor comerciale au spus ca in sistemul bancar nu au fost inregistrate restante la rambursare in cazul creditelor ipotecare.
‘Atata timp cat in sistemul bancar nu au fost inregistrate restante in rambursarea creditelor ipotecare nu trebuie sa ne facem probleme’, a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/, Radu Gratian Ghetea.
Presedintele ARB a precizat ca deocamdata conditiile de creditare sunt restrictive pe acest segment de piata, doar unul din cinci aplicanti reusind sa ia in cele din urma un credit ipotecar

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *