Stiri si noutati

Bucurestiul nu este un mediu favorabil dezvoltarii afacerilor imobiliare mari

 In prezent, din punct de vedere al dezvoltarii afacerilor imobiliare de anvergura, Bucurestiul nu este foarte favorabil din cauza problemelor legate de retrocedarea proprietatilor, a infrastructurii, a cadastrului, a Planului de Urbanism General, a precizat miercuri Ludovic Orban, viceprimarul Capitalei.

 "Orice proiect care urmeaza sa se dezvolte se izbeste fie de probleme legate de patrimoniul municipalitatii fata de cel de stat, fie de faptul ca terenurile, in mare parte, sunt afectate de procese de revendicare. De asemenea, din punct de vedere cadastral, suntem la nivelul secolului XX si nu XXI. In prezent, investitorii pierd prea mult timp atunci cand vor sa afle situatia planurilor parcelare", a spus Ludovic Orban.

Planul de Urbanism General /PUG/ a fost facut neconform cu realitatea, in multe situatii. Astfel, pe PUG multe maidane apar drept spatii verzi, iar scoaterea unei astfel de suprafete din incadrarea initiala pentru a fi cedata constructiilor este o procedura complicata.

Forumul privind dezvoltarea investitiilor imobiliare pe termen mediu si scurt, organizat miercuri de Business Media Group, a pornit de la realitatile ultimilor ani si a anuntat estimarile pentru anii 2006-2007. 

 "In Bucuresti, exista probleme mari legate de infrastructura – drumuri, canalizare, lipsa de spatii de parcare, poluare, birocratie in eliberarea unor documente pentru demararea proiectelor de constructii", a spus Bill Avery, reprezentantul Business Media Group.

Cu prilejul Forumului, Leonard Orban a apreciat ca "din pacate, pana in prezent, municipalitatea nu si-a luat in serios rolul de a deveni un partener al investitorilor, ai dezvoltatorilor de proiecte mari imobiliare".

Recent, prin emisia de bonduri municipale, Primaria Capitalei a obtinut o finantare de circa 500 milioane euro. Aproximativ 90 la suta din aceasta suma va fi utilizata pentru dezvoltarea infrastructurii, mai exact nu pentru intretinerea celei existente ci pentru extindere. Aceasta se va face cu prioritate, in zonele in care exista cereri de dezvoltare a unor proiecte imobiliare mari.

"In Bucuresti, preturile pe segmentul imobiliar sunt foarte mari. Aceasta se datoreaza decalajului dintre cerere si oferta. De aceea, Primaria trebuie sa se implice in sustinerea proiectelor atat din zona rezidentiala cat si din cele comerciale si de birouri", a spus Orban.

De altfel, conform estimarilor specialistilor, rentabilitatea construirii spatiilor de birouri de clasa A si B ramane "buna", la 14-18 la suta, in timp ce pe retail comercial este "satisfacatoare", cu 17 – 20 la suta grad de rentabilitate a investitiei.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *