Stiri si noutati

Cea mai buna varianta pentru cumpararea unei locuinte

Creditul ipotecar de la banca sau de la societatile financiare (n.r.-Domenia Credit si Immofinance) si contractarea unui angajament in sistemul de economisire-creditare sunt variantele aflate la dispozitia celor care isi doresc o casa.

O discutie despre cea mai buna varianta de finantare ipotecara trebuie sa aiba in vedere costurile adiacente finantarii si nivelul veniturilor certe pe care le are solicitantul. Datorita sistemului fiscal din Romania, cei mai multi dintre solicitantii de credit au o problema cu demonstrarea certa a veniturilor. Tipurile de plata a veniturilor sunt diversificate, fapt care provoaca anumite probleme in momentul in care un client se adreseaza unei banci comerciale. Exista, de exemplu, solicitanti care au si carte de munca si diverse contracte de colaborare sau comisionare, ori obtin dividente pe o micro-intreprindere. Cand toate aceste forme sunt combinate, o familie nu are posibilitatea sa acceseze un credit bancar, chiar daca bancile au devenit mult mai flexibile in calcularea veniturilor unui posibil client.

Este drept, un credit bancar este de multe ori cea mai ieftina posibilitate de finantare a unei locuinte, daca nu luam in calcul sistemul de economisire – creditare, practicat de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sau HVB Banca pentru Locuinte. Acest sistem, care permite contractarea unui credit in lei cu dobanda de 6% si are avantajul unei prime de stat anuale pe perioada de economisire, prezinta totusi un dezavantaj: nu permite accesarea unui credit de o valoare foarte mare cu care sa se poata achizitiona imediat o locuinta. Totusi, daca economisirea este facuta de parinti, copiii vor putea accesa cu usurinta un credit la maturitate sau ar putea constitui un avans pentru un credit bancar. “Un alt avantaj ar fi faptul ca pentru acest produs de economisire-creditare castigurile obtinute din dobanzile bancare nu sunt impozitate”, declara Ionut Costea, presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte. In afara modalitatilor de calcul a veniturilor, societatile financiare au o mai mare felxibilitate, cel putin deocamdata, nefiind obligate sa respecte integral normele restrictive ale bancii centrale.
Citeste intreg articolul in Capital

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *