Stiri si noutati

Chinatown, o afacere de 100 milioane de dolari

Afaceristii chinezi nu se dezic de politica preturilor de dumping nici atunci cind au statut de clienti, si nu de comercianti. In vreme ce in Capitala si in imprejurimile acesteia constructiile noi se vind cu cel putin 800 – 1.000 de euro pe metrul patrat, in Dobroiesti, acolo unde se ridica unicul cartier chinezesc din spatiul european, apartamentele spatioase si structurate dupa tehnica Feng Shui, se vind cu 600 de euro/mp. Dubai, Sidney, Toronto, Dobroiesti. Ce are in comun Dobroiestiul cu aceste mari orase ale lumii? Faptul ca peste citiva ani va deveni, la fel ca si celelalte, gazda a unuia dintre putinele cartiere chinezesti din lume. In comuna situata in nord-estul capitalei, in perimetrul Fundeni – Colentina, primele sapaturi la ceea ce se va numi „China Town“ au inceput inca de anul trecut. Suprafata totala a cartierului este de 80 de hectare. Dezvoltatorul proiectului este Niro Group, iar valoarea totala a investitiilor este estimata la 100 milioane de dolari.

PRIMELE BLOCURI VOR FI GATA IN 2007

Cartierul Chinatown va fi format dintr-o zona rezidentiala, numita China Towers, una comerciala – Dragonul Rosu si un centru de afaceri – China Business Center. Zona rezidentiala va avea 12 blocuri, care vor totaliza 600 de apartamente, al caror pret de vinzare a fost stabilit la 600 de euro/mp. Data fiind amploarea proiectului, acesta se anunta a fi gata in 2008 – 2009, insa dezvoltatorii estimeaza ca primele imobile vor fi finalizate pina la sfirsitul anului viitor. „Pina in 2007, vor fi date in folosinta primele sase blocuri, care vor totaliza peste 200 de apartamente. Acum se lucreaza intens la primele doua blocuri. Garsoniere nu exista, apartamentele avind intre doua si pina la patru camere. Suprafetele acestora vor fi cuprinse intre 95 si 150 de metri patrati. De asemenea, la etajele superioare vor exista duplexuri a caror suprafata ajunge la 290 de metri patrati“, a declarat pentru „Prezent“, Ecaterina Vanea, directorul general al societatii Dragonul Rosu. Practic, primele blocuri din China Towers vor avea pina la 8 etaje (inclusiv penthouse) si vor ocupa 40.000 de metri patrati. Duplexurile, situate la ultimul nivel, vor avea sase camere, inclusiv un birou, la care se adauga terase de 18 – 44 mp.

FARA CIFRA FATIDICA

Apartamentele vor fi amenajate respectind principiile filosofiei orientale Feng Shui. Practic, prin combinarea celor cinci elemente ale naturii – lemnul, focul, pamintul, apa si metalul, se creeaza un mediu armonios din punct de vedere energetic. „Au fost gindite astfel deoarece locuintele vor fi destinate, in special, rezidentilor chinezi. In Romania, spre exemplu, exista in prezent cea mai mare comunitate chineza din sud-estul Europei. Locuitorii din China Towers vor avea la dispozitie scoli, gradinite private, locuri de joaca pentru copii, fintini arteziene, spatii de recreere si de divertisment, banci, minimarket- uri, restaurante. Se intelege insa ca aici poate sa locuiasca oricine, nu numai rezidenti chinezi”, mai spune directorul de la Dragonul Rosu SA. O alta regula, care tine de principiile de baza ale traditiei orientale, este eliminarea numarului patru, care pentru chinezi semnifica moartea. Astfel, in planurile dezvoltatorului, in numerotarea blocurilor cu apartamente, blocul cu numa rul patru nu exista, cifra 3 fiind urmata direct de cifra 5. Ecaterina Vanea este de parere ca darea in folosinta a acestei zone rezidentiale se va resimti pe piata imobiliara romaneasca: „S-a si inceput contractarea apartamentelor. In mod sigur, piata chiriilor va inregistra un surplus de oferte, deoarece afaceristii chinezi vor parasi locuintele inchiriate si se vor muta aici”. Potrivit oficialului, finisajele locuintelor sint de calitate medie spre superioara. Apartamentele vor fi predate la cheie.

5 NOI DRAGONI ROSII

Zona comerciala „Dragonul Rosu“ cuprinde in prezent complexul consacrat sub numele de Europa, care a fost deschis cu mai multi ani in urma, precum si centrul comercial de mari dimensiuni „Dragonul Rosu Mega Shop“, inaugurat la sfirsitul anului trecut. Cele doua centre includ circa 1.700 de spatii comerciale, peste 4.000 de locuri de parcare, precum si o zona de servicii care cuprinde restaurante, banci, agentii de turism. „Linga complexul Dragonul Rosu se vor construi inca cinci centre comerciale, fiecare urmi nd sa gazduiasca magazine care comercializeaza o anumita gama de produse. Un centru comercial va fi destinat exclusiv produselor electronice, un altul obiectelor vestimentare si tot asa“, explica Ecaterina Vanea. Potrivit acesteia, spatiile comerciale actuale, dar si cele care urmeaza sa fie construite, au fost inchiriate sau rezervate de catre diverse societati comerciale.

 AFACERI PE 17 ETAJE

Ansamblul va cuprinde si un centru de afaceri (spatii de birouri si sali de conferinte), gazduit intr-un bloc turn care va avea 17 etaje. De altfel, in Mega Shop-ul recent deschis, la primul nivel se afla peste 700 de spatii de vinzare, care ocupa o suprafata de aproximativ 33.000 de metri patrati, la etajul doi se afla 8 restaurante, intre care predomina cele cu bucatarie chinezeasca, ultimul etaj fiind rezervat spatiilor de birouri. Complexul este prevazut cu doua lifturi panoramice. „Construct ia China Business Center a fost stabilita in urma unor riguroase analize de piata. Discutiile cu oamenii de afaceri chinezi au dus la concluzia ca au o reala nevoie de un astfel de proiect“, a adaugat Vanea.
Sursa: Prezent

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *