Stiri si noutati

Condominium-urile au un trend ascendent in constructiile rezidentiale, apreciaza evaluatorii de la Regatta

Condominium-urile, parcurile rezidentiale, ofera avantaje pe care centrul orasului nu le poate oferi, unul dintre acestea fiind poluarea redusa, dar si pretul cu mult mai scazut este un argument pentru dezvoltarea acestor proiecte, a declarat pentru Rompres Robert Teodorescu, director la Departamentul Vanzari Rezidentiale in cadrul companiei imobiliare Regatta.

"Piata rezidentiala din Romania aplica cu succes din ce in ce mai multe tipare occidentale. De cativa ani se practica ridicarea de condominium-uri, parcuri rezidentiale de mare intindere. Unul dintre cele mai importante avantaje ale acestui gen de proiect este asigurarea unui maxim de confort", spune Robert Teodorescu.

Un condominium necesita o suprafata de teren de peste 10.000-15.000 mp. Un astfel de exemplu este suprafata din Corbeanca, de 17.000 mp, pe care Regatta a tranzactionat-o catre un grup de dezvoltatori imobiliari. Pe un asemenea teren se pot construi 18-25 vile pe trei nivele: parter, etaj si mansarda. Pentru succesul garantat al proiectului trebuie luata in calcul locatia parcelei pe care se va construi. Fiecare vila va avea intre 250-400 mp construiti, pe cate un lot de 400-800 mp, spune Teodorescu.

Trendul constructiilor se indeparteaza incet de oras. Zonele cele mai cunoscute si solicitate din Bucuresti – precum Iancu Nicolae sau Sisesti – s-au ocupat, numarul de oferte a scazut, iar preturile au crescut foarte mult. Cum piata imobiliara are propriile sale parghii de reglare, apar noi zone de dezvoltare, apropiate de cele care s-au "inchis". Astfel, la Corbeanca, terenurile sunt mai accesibile ca pret, iar utilitatile sunt complete.

"Comparativ cu Capitala, unde terenurile ramase pentru ridicarea de ansamble rezidentiale ating aproximativ 150 euro/mp, la Corbeanca unele dintre cele mai bune terenuri costa circa 100 euro/mp. In ceea ce priveste costul unei case intr-un condominium, in functie de suprafata construita si de finisajele solicitate de beneficiar, vorbim de circa 170.000-250.000 euro per unitate", spune Robert Teodorescu.

Astfel de complexuri rezidentiale se adreseaza persoanelor cu bugete medii, care fie au un credit imobiliar, fie au deja suma necesara. In plus, sunt construite pentru acei oameni care nu mai doresc sa locuiasca la bloc. De asemenea, in centrul Bucurestiului preturile sunt foarte mari si ofertele putine.

Agentii imobiliari de la Regatta apreciaza ca achizitionarea unei case vechi pentru reconditionare costa mai mult decat construirea unei locuinte noi.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *