Stiri si noutati

Conflicte mari pentru terenuri mici

Reprezentantii Camerei de Comert Imobiliar acuza Primaria Capitalei ca nu-i lasa sa faca, „la liber“, blocuri de locuit pe spatii mai mici de 150 de metri patrati. Ei sustin ca astfel ar rezolva criza locuintelor si cer eliminarea acestei restrictii din Regulamentul de Urbanism. „Am identificat, in Bucuresti, 523 de terenuri de mici dimensiuni, care ar asigura constructia a 1.200 de apartamente cu doua camere sau a 1.600 pana la 3.000 de garsoniere“, afirma Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar.

Punerea in circulatie a acestor oferte ar „relaxa“ pretul garsonierelor pe piata bucuresteana cu 7 – 14%, pretind reprezentantii oamenilor de afaceri in domeniul imobiliar. Giurgiu sustine ca proprietarii terenurilor mai mici de 150 de metri patrati nu le pot valorifica, din cauza prevederilor „ilogice, abuzive si neconstitutionale“ din Regulamentul de Urbanism. „Investitorii sunt alungati de procedurile complicate si costisitoare de autorizare. Ca sa obtii o autorizatie de constructie pe un astfel de teren trebuie sa faci Plan Urbanistic Zonal (PUZ), Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). S-a creat un mecanism care invita la coruptie, la spaga“, acuza Emil Giurgiu, adaugand ca spagile se ridica de la cateva mii de euro, pentru un proiect mai maruntel, pana zeci, poate chiar sute de mii de euro.

Pe de alta parte, expertii din primarie spun ca, pentru ca un spatiu de sub 150 de metri patrati sa se preteze la o constructie decenta, e musai ca acel teren sa aiba o anumita forma, sa aiba si niste delimitari fata de constructiile alaturate si, evident, o deschidere suficient de mare. „Daca nu s-ar cere un PUZ pentru aceste constructii, ar fi haos. Este vorba, totusi, de Capitala. Nu poti face o casa oriunde si oricum. Uitati-va cum arata sistematizarea din Voluntari. De ce nu se gandesc sa comaseze terenurile despre care vorbesc? Ce confort poti sa-i creezi locatarului intr-un spatiu atat de inghesuit?“, spune Ioana Balaurea, sef Serviciu Urbanism din Primaria Capitalei.
 Lucretia Soare
Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *