Stiri si noutati

Consolidarea cladirilor subrede ar putea deveni obligatorie din acest an

Locatarii din cladirile evaluate ca fiind cele mai expuse in cazul unui cutremur de intensitate mare vor fi amendati contraventional daca se impotrivesc lucrarilor de consolidare a imobilului.
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Locuintei (MTCT) va pune astazi in discutia Executivului un proiect de ordonanta potrivit caruia cuantumul amenzilor care vor fi aplicate in acest caz va oscila intre 1.000 si 2.000 lei noi. „Am introdus in ordonanta obligativitatea expertizarilor cladirilor cu spatii publice la parter sau la etajul I.
Am dat un termen de doi ani pentru acest lucru, iar finantarea se va face de la bugetul de stat“, a declarat ieri Laszlo Borbely, ministru delegat, adaugand ca, in cazul in care proprietarii nu se vor supune, vor primi amenda. Borbely a spus ca, dupa efectuarea expertizei, autoritatile vor emite notificari catre asociatiile de proprietari pentru inceperea lucrarilor de consolidare.
Dupa alti doi ani de asteptare, daca nu se incep lucrarile proprietarii vor primi din nou amenda. Ministrul delegat, Laszlo Borbely, a apreciat ca autoritatile locale ar trebui sa se implice mai mult in proiectul de consolidare a cladirilor pentru care exista finantare in valoare de 70 milioane dolari. „Vreau sa reamintesc faptul ca, potrivit legislatiei actuale, expertiza si proiectul cladirilor incadrate la gradul I de risc se fac pe cheltuiala statului pentru cei care au venit sub cel mediu net (sapte milioane lei vechi). Cei care au peste venitul mediu, platesc o rata lunara fara dobanda, timp de 25 de ani“, a explicat Borbely. 3.200 de cladiri din Romania ar avea nevoie de consolidare, fiind construite inainte de 1940 si avand mai mult de patru etaje.
Dintre acestea, 84 sunt cladiri publice, iar alte 100 sunt in Bucuresti. 1.500 euro, izolarea termica a unui apartament Potrivit estimarilor facute de MTCT, reabilitarea termica a unui apartament cu trei camere in Bucuresti ar costa intre 1.300 si 1.500 euro. „Am eliminat din legislatie obligativitatea instituirii ipotecii asupra cladirii, iar executia va fi suportata o treime de la bugetul de stat, o alta de la autoritatile locale si ultima de la asociatia de proprietari“, a declarat Borbely.
Daniela Serb

Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *