Stiri si noutati

Guvernul a aprobat modificarea Ordonantei privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit

    Guvernul a aprobat modificarea Ordonantei de Urgenta 174/ 2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit, informeaza un comunicat de presa remis vineri Rompres.
    Initial, finantarea pregatirii si a executiei lucrarilor de reabilitare era asigurata de catre bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si de catre asociatiile de locatari. Aceasta solutie de finantare va avea ca efect diminuarea efortului financiar al asociatiilor de proprietari, implicit renovarea fatadelor cladirilor de locuit si, dupa caz, modernizarea centralelor de bloc/ scara existente. In plus, realibilitare termica a cladirilor de locuit va duce la scaderea costurilor efective pentru energia termica si reducerea consumurilor energetice, implicit a emisiilor de CO2 (obligatie prevazuta in sarcina statelor semnatare ale Protocolului de la Kyoto).
    Lucrarile de reabilitare termica a cladirilor vor avea ca rezultat cresterea temperaturii cu patru grade in locuinte, scaderea consumului in timpul iernii, reducerea facturii pe timp de iarna cu 15-20 la suta. Investitia va fi recuperata in aproximativ 7-9 ani.
    Actuala forma a prevederilor mentin obligativitatea efectuarii unei expertize si a unui audit energetic. Conform modificarilor adoptate de Guvern, coordonatorii programelor anuale iau masurile necesare pentru efectuarea expertizei si auditului energetic al cladirii si incheierea conventiilor cu asociatiile de proprietari din cladirile de locuit nominalizate in programele anuale pentru continuarea actiunilor privind proiectarea si executarea lucrarilor de reabilitare termica a cladirilor de locuit.
    Contractarea expertizarii si auditului energetic, a proiectarii si executiei lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit nominalizate in programele anuale se face de catre coordonatorii programelor, impreuna cu asociatiile de proprietari, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind achizitiile publice.
    Asociatiile de proprietari din cladirile de locuit incluse in programele anuale beneficiaza de finantarea cheltuielilor pentru proiectarea si executarea lucrarilor de reabilitare termica, in conditiile in care aproba, cu votul majoritatii membrilor adunarii generale a proprietarilor, decizia de interventie si semneaza conventia – cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea, in conditiile legii, a actiunilor pentru reabilitarea termica a cladirii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *