Stiri si noutati

MTCT si ANL coordoneaza constructia de locuinte in zonele afectate de inundatii

O echipa formata din specialisti din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si ai Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) se afla, incepand de miercuri, la Timisoara, de unde va coordona constructia locuintelor pentru sinistratii din judet, programata sa inceapa la 20 iunie.

Secretarul de stat in MTCT, Ioan Andreica, impreuna cu Mariana Ionita, director general in cadrul aceluiasi minister, si Valentin Mihai Vasile, director general adjunct al ANL, se afla miercuri si joi in judetul Timis pentru a trece in revista toate actiunile care vizeaza reconstructia din zonele inundate si stabilirea ulterioara a catorva actiuni premergatoare constructiei efective.

Ioan Andreica a precizat ca este vorba de stabilirea prioritatilor, a primelor localitati care vor fi reconstruite, a tipului de proiect aplicat, a cailor de acces, a zonelor in care vor fi amplasate organizarile de santier si alimentarea lor cu apa si energie electrica si se vor cauta societati care sa produca mari cantitati de beton, astfel ca pe 20 iunie sa inceapa efectiv lucrarile.

Secretarul de stat in MTCT a mai informat ca, la nivelul ministerului, a fost finalizata etapa de selectie a constructorilor. Joi se vor cunoaste ofertele de pret, iar vineri va incepe negocierea punctuala cu fiecare din cei 40 de constructori, din diverse zone ale tarii, care se va incheia in circa trei zile.

Cateva dintre conditiile obligatorii impuse de MTCT constructorilor pentru calificare se refera la capacitatea fiecaruia dintre acestia de a ridica minimum 30 de case in maximum 60 de zile de la data demararii constructiei. La selectia constructorilor, punctaje mai mari vor obtine cei care prezinta oferta de pret cea mai scazuta, cei care se angajeaza sa ridice un numar cat mai mare de case si termenul de finalizare estimat cat mai redus, fara a se face rabat de la calitate.

In Timis trebuie sa se reconstruiasca 720 de case, alte 250 fiind intr-o situatie nesigura, deoarece sunt inca in apa, iar expertizele tehnice nu s-au putut realiza si nu se cunoaste starea structurii de rezistenta. Acestea sunt in zonele Foeni, Ionel si Otelec.

Consiliul Judetean Timis a primit, marti, proiectele selectate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru constructia caselor de locuit din zonele calamitate din Timis. Ministerul a ales opt proiecte care apartin tot atator firme de proiectare din intreaga tara.

In total, in urma inundatiilor din aceasta primavara, la nivel national trebuie reconstruite peste 1.000 de case.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *