Stiri si noutati

Pe motiv ca nu au fost respectate drepturile omului in cazul retrocedarii proprietatilor, o fundatie evreiasca solicita ca Romania sa nu fie admisa in UE

Legislatia noastra, imperfecta sau cel putin perfectibila, constituie subiectul unei noi sesizari adresate Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, de aceasta data de catre Fundatia pentru restituirea proprietatilor evreiesti din Romania si Asociatia Evreilor Originari din Romania (HOR). Concret, fundatia si asociatia in cauza s-au plans la Strasbourg, "in numele a 400.000 de evrei originari din Romania si a urmasilor lor", ca nu se respecta "de facto" drepturile omului in cazul retrocedarii proprietatilor evreiesti. Motiv pentru care presedintele celor doua orga-nizatii, Zeev Schwartz, si avocatul unic al acestora, Haim Ianai, isi exprima opozitia fata de admiterea tarii noastre (si candva a lor, daca este sa judecam dupa titulatura entitatilor pe care le patroneaza) in Uniunea Europeana.

Respectabilii ex-compatrioti justifica recomandarea prin faptul ca cei 400.000 de evrei, in ai caror reprezentanti se erijeaza (desi, dupa stiinta noastra, fiinteaza aproximativ 50 de asociatii si fundatii ale israelienilor cu sange romanesc), au fost fortati sa isi paraseasca proprietatile nationalizate abuziv de regimul comunist. Corect. Nu mai putin corect este si faptul ca in anul 2001 a intrat in vigoare Legea nr. 10, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, ce prevedea ca termen pentru depunerea solicitarilor de restituire luna iulie 2003.

Insa invocarea neputintei cetatenilor israelieni originari din Romania de a depune actele pana la termenul-limita (intrucat erau batrani, bolnavi, nu cunosteau legislatia sau, urmasii lor, limba romana) este falsa. Sau, din respect pentru cei 400.000 de evrei utilizati ca argument statistic, nula si neavenita. Lasand la o parte faptul ca probabil tocmai acordarea asistentei in astfel de situatii a constituit ratiunea existentei Fundatiei pentru restituirea proprietatilor evreiesti din Romania (deci, domnii mei, nu v-ati facut la timp datoria!), termenul pentru inaintarea actelor a fost mai mult decat generos. In afara perioadei de 12 luni pentru notificarea detinatorului de fapt al imobilului (termenul initial de 6 luni prelungit succesiv, la diligentele fostilor proprietari – inclusiv evrei, cu inca 3 luni prin OUG nr. 109/26.07.2001 si OUG nr. 145/09.11.2001), s-a acordat din start un interval de 18 luni pentru depunerea documentatiei doveditoare a dreptului de proprietate (extins ulterior prin actele mentionate si gratie OUG nr. 184/12.12.2002, OUG nr. 10/13.03.2003 si Legii nr. 289/27.06.2003 pana la data 01.07.2003).

Suficient si necesar pentru toti (inregistrandu-se solicitari inclusiv din partea unor cetateni canadieni sau australieni de origine romana, pentru a selecta ca exemplu zone mult mai indepartate de Bucuresti decat podisurile Samariei sau Galileei), mai putin pentru evreii in numele carora se exprima distinsii Schwartz si Ianai. Care, culmea, acuza faptul ca asociatia pe care cu onoare o reprezinta a inaintat in mod repetat cereri de prelungire cu 6 luni a termenului-limita, ignorate de autoritatile romane. Conform evidentelor, nu numai ca aceste cereri au fost luate in considerare, dar au produs si efectele juridice dorite – printre care si Legea nr. 247/19 iulie 2005, destinata tocmai reformei in domeniile proprietatii si justitiei. In ceea ce priveste semnalarea faptului ca in Romania nu au fost revocate legile aparute in perioada regimului Antonescu, invocandu-se Legea nr. 313/31.01.1942 prin care s-au nationalizat proprietati evreiesti, imi fac datoria de a indica semnatarilor acestui "denunt calomnios" (ce pacat ca la Consiliul Europei nu se aplica legislatia noastra penala) ca in data de 20 mai 1997 a fost emisa OUG nr. 21/1997 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor evreiesti din Romania si care au fost trecute dupa anul 1940 in patrimoniul statului roman – care abroga implicit orice act normativ de aceasta natura.

Eventualele sugestii si reclamatii recomand a fi inaintate Fundatiei Evreiesti "Caritatea", constituita in baza articolului 2 al aceleiasi hotarari, cu aportul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si a Organizatiei Mondiale Evreiesti pentru Restituirea Bunurilor (WJRO), in scopul administrarii bunurilor retrocedate.
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *