Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat ca populatia va plati pentru reabilitarea termica intre 1.300-1.500 euro pe familie. "Investitiile pot fi recuperate in 7-8 ani, ca urmare a consumurilor reduse de energie termica.
O locuinta mai bine izolata reduce platile cu 15-20% la consumurile de energie termica", a spus Borbely. El a anuntat ca efortul financiar al asociatiilor de proprietari a fost redus prin cateva modificari legislative aduse de noi privind finantarea lucrarilor de executie.
Astfel, cheltuielile locatarilor cladirilor care necesita lucrari de reabilitare termica au fost reduse de la 75% la o treime din valoarea costurilor de executie.
Potrivit unor studii de specialitate, 58% din blocuri au nevoie de astfel de lucrari. Blocurile cu magazine la parter, reabilitate Ministrul Laszlo Borbely a mai anuntat ca se va introduce obligativitatea expertizarii, proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit cu risc seismic ridicat.
"Guvernul va analiza, un proiect de modificare a ordonantei 20/1994 privind masurile de reducere a riscului seismic. A fost introdusa obligativitatea expertizarii cladirilor inalte care au la parter spatii publice, in termen de doi ani", mai declarat, Borbely. El a mai spus ca nerespectarea obligativitatii de expertizare a cladirilor cu spatii publice la parter sau de a incepe proiectarea se va sanctiona cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei.
"Au fost dificultati in realizarea programului din cauza cetatenilor care nu sunt dispusi sa consolideze cladirile in care locuiesc", a precizat ministrul.
Astfel, in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a legii, primarii municipiilor si ai oraselor vor fi obligati sa identifice si sa inventarieze cladirile de locuit multietajate cu spatii publice (sali de spectacol, de expozitii, spatii comerciale, asistenta publica, administratie publica) la parter.
"Pentru persoanele fizice, expertiza va fi finantata de la buget, iar in cazul spatiilor publice, de catre proprietari. In urma consolidarii, pretul unei locuinte ar putea creste cu 20-25%", a mentionat Borbely. Fonduri pentru dezvoltare regionala Potrivit ministrului de resort, Uniunea Europeana va aloca Romaniei, in urmatorii sapte ani, 19,7 miliarde de euro pentru dezvoltare regionala. "Ministerul va solicita Guvernului sa aprobe obtinerea unor finantari de pana la 930 milioane de euro, pentru derularea unor programe de infrastructura si pentru constructia de locuinte, in perioada 2006-2008", a precizat Borbely.
Stefan Etves
Sursa: Gardianul“
Have something to add? Share it in the comments.